c S
Dnevne novosti

LGBT zajednica za vraćanje "nasilničkog ponašanja" u Kazneni zakon

20.05.2014 07:10 ZAGREB, 19. svibnja 2014.(Hina), U povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije aktivisti LGBT pravnog tima Kontre uručili su u ponedjeljak Ministarstvu pravosuđa zahtjev za pokretanje inicijative za hitno vraćanje kaznenog djela nasilničkog ponašanja u Kazneni zakon.

"Kazneno djelo nasilničkog ponašanja izbačeno je iz Kaznenog zakona 2011., novi je na snagu stupio 2013. i od tada ne postoji to kazneno djelo zbog čega će brojni nasilnici na ulicama Hvatske ostati nesankcionirani", istaknula je koordinatorica LGBT pravnog tima Kontre Sanja Juras. Napade iz mržnje na pripadnike manjinskih društvenih skupina (uključujući LGBT osobe), dodala je, izvršavaju najčešće grupe napadača. U takvim slučajevima, prema novom zakonu, sudionici napada koji nisu izravno udarili ili zaprijetili žrtvi ostat će kazneno nesankcionirani. "Ovo je izrazito opasno djelo i često se događa, pogotovo u zadnje vrijeme imamo veliki broj napada na LGBT osobe zbog njihove spolne orijentacije. Veliki broj napada ostaje nezabilježen jer se žrtve boje i žive u strahu te ne žele prijavljivati zbog nepovjerenje u pravosudni sistem i policiju", kazala je.

Podsjetivši da se posljednji napad dogodio prije manje od tjedan dana na LGBT aktivistu Antu Beusa, Juras je istaknula da ovom prilikom traže da napadi iz mržnje budu propisno sankcionirani. Slučajevi pozitivne prakse kažnjavanja nasilja iz mržnje iz prošlosti, kao što su sankcioniranje napada na Gorana Hadžića i Nevena Rauka u kojima su presude glasile upravo za nasilničko ponašanje iz mržnje, najbolje, kaže, govore o važnosti ovog kaznenog djela koje sada više ne postoji. Nakon uručenja zahtjeva aktivisti su simbolično pustili šest balona u bojama zastave LGBT pokreta ispred Ministarstva pravosuđa. Akciji su prisustvovale i osobe koje su doživjele nasilje iz mržnje, a o svojem iskustvu govorio je Neven Rauk.

Glasnogovornik Ministarstva pravosuđa Sergej Abramov kazao je da je Ministarstvo zaprimilo prijedlog, da će ga uprava za kazneno djelo proslijediti radnoj skupini koja priprema nacrt izmjena i dopuna kaznenog zakona te da će skupina razmotriti taj prijedlog. Prije točno 20 godina Svjetska zdravstvena organizacija uklonila je homoseksualnost s popisa Međunarodne klasifikacije bolesti, a upravo zbog toga taj datum se obilježava diljem svijeta kao međunarodni dan borbe protiv homofobije. Svake godine na međunarodni dan borbe protiv homofobije različite akcije održavaju se u preko 50 zemalja kako bi se ukazalo na kršenje ljudskih prava LGBT osoba. Aktivisti te zajednice daju svoje zahtjeve državnim institucijama i rade simbolične akcije kako bi obilježile taj dan.