c S
Dnevne novosti

Pregovori o ZOR-u - odredbe o štrajkovima i radnim sporovima

20.05.2014 07:15 ZAGREB, 19. svibnja 2014.(Hina), U trostranim pregovorima o izmjenama Zakona o radu (ZOR) u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava došlo se do odredaba o štrajkovima, kolektivnim i radnim sporovima, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever.

Očekujemo da bi poslodavci na idućem sastanku, u utorak, 27. svibnja, mogli završiti s iznošenjem primjedaba na prijedlog izmjena ZOR-a, rekao je Sever. Nakon toga je za očekivati da će Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, odnosno ministar kao predlagatelj, napraviti čistopis prijedloga i iznijeti svoje stavove što im je prihvatljivo, a što ne. Potom se nanovo trebaju otvoriti razgovori o tome što su iznijeli sindikati, poslodavci i Ministarstvo, pojasnio je Sever.

Kao i što smo očekivali to će biti nakon izbora za europarlament, tako da je sada puno toga jasnije i očigledno je da to ide sporo. Koliko god je u nekim razdobljima bilo žurno pregovaranje, "pregovarali smo vrlo na gusto", sad se odjednom, pregovori odvijaju sve rjeđe i rjeđe kako bi se kupilo vrijeme do euroizbora. "Vjerujem da će se nakon toga (pregovori) ponovno zgusnuti", smatra Sever. Upitan hoće li sindikati davati kakve preporuke, s obzirom da izborna kampanja za europarlament ulazi u završnicu, Sever je rekao da NHS to objaviti u utorak na  konferenciji za novinare.