c S
Dnevne novosti

Sabor o konačnom prijedlogu Obiteljskog zakona

28.05.2014 07:24 ZAGREB, 27. svibnja 2014.(Hina), Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o Konačnom prijedlogu obiteljskog zakona kojim bi se trebala unaprijediti obiteljsko-pravna zaštita djece i odraslih osoba s invaliditetom.

Između dva saborska čitanja u prijedlog je uvršteno da se kod ostvarivanja zajedničke roditeljske skrbi pojačavaju mehanizmi kad se donosi odluka da roditeljsku skrb obavlja samo jedan roditelj. Također su uvedeni mehanizmi koji mogu manipulativnom roditelju postaviti granice kako ne bi štetio djetetu, i to od financijskih sankcija, naknada štete, pa sve do odluke koja može dovesti do promjene skrbništva.

Izmjena je bilo i u dijelu posvojenja u kojem je promijenjena odredba o obveznom smještaju djeteta s ciljem posvojenja u obitelj najprikladnijeg potencijalnog posvojitelja, tako što se definira mogućnost da dijete ostvaruje osobne kontakte s potencijalnim posvojiteljem radi bolje zaštite djeteta i procjene je li posvojenje u interesu djeteta.

Izmijenjene su i odredbe o presumpciji bračnog očinstva, a predviđa se i odgoda primjene odredbi koje se odnose na obiteljsku medijaciju kako bi se educirao dovoljan broj medijatora. Također su precizirane odredbe koje se odnose na Centar za posebno skrbništvo.