c S
Dnevne novosti

Sabor o skraćenju radnog tjedna

29.05.2014 07:24 ZAGREB, 28. svibnja 2014.(Hina), Hrvatski sabor u nastavku zasjedanja razmotrit će prijedlog Zakona o potporama za očuvanje radnih mjesta, kojim se, uz dosadašnju mogućnost neradnog petka, otvara i mogućnost neradnog četvrtka.

Zakon će poslodavcima u poteškoćama, koji izrade program poslovnog oporavka i program za očuvanje radnih mjesta, a regulirali su obveze poreza i doprinosa, omogućiti korištenje potpora za očuvanje radnih mjesta, kao potpora male vrijednosti.

Pri tome se potpora za skraćivanje punog radnog vremena utvrđuje kao razmjerni dio iznosa plaće za broj radnih sati za koje je radniku skraćeno radno vrijeme, a najviše do iznosa minimalne plaće.

Predložena je i mogućnost da poslodavac skraćuje puno radno vrijeme tako da se kao puno radno vrijeme za pojedinog radnika, odredi radno vrijeme u trajanju od najmanje šezdeset posto punog radnog vremena prije njegova skraćivanja.

Preostalih 40 posto odnosi se na 16 sati, odnosno dva radna dana. Radniku kojemu je skraćen radni tjedan država će, kao i do sada, isplaćivati razliku plaće za razmjeran broj radnih sati za koje mu je skraćeno radno vrijeme.

Novost u odnosu na dosadašnje rješenje je i to što će se potpore za očuvanje radnih mjesta usmjerene na radnika moći koristiti 12 umjesto dosadašnjih šest mjeseci. Vlada tvrdi da bi predloženi zakon ove godine mogao spasiti dvije tisuće radnih mjesta, a za njegovu provedu u proračunu je osigurano pet milijuna kuna.