c S
Dnevne novosti

GRECO pozvao Hrvatsku da osnaži povjerenje u pravosuđe i antikorupcijske mjere u Saboru

26.06.2014 07:29 ZAGREB, 25. lipnja 2014.(Hina) Skupina država protiv korupcije Vijeća Europe (GRECO) pozvala je Hrvatsku da osnaži povjerenje javnosti u pravosuđe i pojača antikorupcijske mjere u Hrvatskom saboru, stoji u izvješću objavljenom u srijedu.

GRECO je pohvalio napore koje Hrvatska čini u borbi protiv korupcije, ali je upozorio da je unatoč poduzetim koracima povjerenje hrvatskih građana u ključne institucije i dalje nisko. "Ta negativna percepcija je posebice problematična u pogledu pravosuđa i političara. Pojam sukoba interesa nije uvijek dobro shvaćen, jer postoji tendencija njegova povezivanja s inkriminirajućim ponašanjem. Štoviše, bilo je slučajeva sukoba interesa koji, po mišljenju građana, nisu riješeni na zadovoljavajući način", navodi se u izvješću. Što se tiče Hrvatskog sabora, GRECO pozitivnim ocjenjuje mjere za jačanje transparentnosti rada parlamenta i sudjelovanje javnosti u zakonodavnom procesu te potiče Sabor da pojača kapacitete kako bi se pozabavio stvarnim i potencijalnim sukobima interesa i kaznio one koje su podbacili u ispunjavanju standarda etičkog ponašanja.

"Kultura prevencije i izbjegavanja mogućih sukoba interesa mora se u potpunosti ukorijeniti u Saboru: mora se usvojiti etički kodeks i artikulirati unutarnji mehanizmi za samokontrolu i odgovornost", ističe GRECO. Također navodi da, budući da su u većinu skandala koji su pogodili Sabor bili uključeni zastupnici koji su također obnašali dužnost gradonačelnika, a slučajevi korupcije bili su povezani s mandatom u lokalnoj upravi, posebnu pozornost treba posvetiti pitanjima integriteta koja bi se mogla pojaviti tijekom obnašanja dvostruke dužnosti. "Očuvanje etičke kulture u Saboru ključno je za povjerenje građana u tu instituciju", ističe se u izvješću i ukazuje na važnost stalne pozornosti i potpunog pridržavanja koncepata političke odgovornosti i nulte tolerancije na korupciju.

GRECO navodi da je pravosudna reforma znatno poboljšala neovisnost i učinkovitost sudstva, a da i dalje važan izazov predstavlja rješavanje velikog broja zaostalih slučajeva. U izvješću se zaključuje da nedostaje sustavno istraživanje razloga javnog nepovjerenja u sudstvo, ali i da nema dokaza o korupciji u sustavu. GRECO smatra da bi se mogli osnažiti dostupni mehanizmi za neovisnost sudstva i to ne samo u zakonima nego i u praksi kada se radi o političkim slučajevima klevete koji nisu utemeljeni na dokazima. Naglašava da ima još mjesta za poboljšanje relevantnih mehanizama savjetovanja i odgovornosti sudaca i tužitelja kako bi se "neetičko ponašanje bolje sprečavalo, teže počinilo i lakše otkrilo i na kraju dovelo do povjerenja javnosti u pravosuđe". GRECO će procijeniti provedbu svojih preporuka Hrvatskoj u prvoj polovici 2016.

Evaluacijski tim GRECO-a boravio je u listopadu prošle godine u posjetu Hrvatskoj radi procjene usklađenosti s antikorupcijskim standardima Vijeća Europe, a njegovi nalazi objavljeni su u ovom izvješću. Evaluacijski tim GRECO-a procijenjivao je učinkovitost mjera koje je Hrvatska prihvatila u cilju prevencije korupcije među članovima Sabora, sucima i tužiteljima. Za vrijeme IV. kruga evaluacije tim GRECO-a sastao se sa sucima, tužiteljima, saborskim zastupnicima, javnim dužnosnicima iz različitih institucija, kao i s predstavnicima nevladinih udruga, novinarima i članovima akademije. GRECO, koji se sastoji od 48 država članica Vijeća Europe i SAD-a, prati usklađenost organizacijskih standarda na području borbe protiv korupcije. Predstavnici te skupine posjećujuju države članice i pripremaju evaluacijska izvješća koja uključuju ciljane preporuke svrhu jačanja kapaciteta za borbu protiv korupcije.