c S
Dnevne novosti

Događanja u Europskoj uniji

07.07.2014 07:10 BRUXELLES, 6. srpnja 2014.Hina, Europski parlament nastavlja s radom u Bruxellesu, gdje će se održati konstituirajući sastanci svih parlamentarnih odbora, a imenovani predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, koji još mora dobiti potvrdu Europskog parlamenta, razgovarat će sa zastupničkim klubovima.

Europski parlament je prošli tjedan u Strasbourgu održao svoju prvu plenarnu sjednicu u novom sazivu. Na toj sjednici izglasan je i sastav 20 parlamentarnih odbora i dva pododbora. U ponedjeljak će se ti odbori sastati prvi put kako bi izabrali svoje predsjednike i potpredsjednike. Europski parlament veliki dio posla obavlja kroz parlamentarne odbore, koji se sastaju jednom do dva puta mjesečno, najčešće u tjednu koji prethodi plenarnoj sjednici.

U sklopu priprema za sljedeću plenarnu sjednicu u Strasbourgu od 14. do 17. srpnja, Jean-Claude Juncker, kojeg je Europsko vijeće predložilo Parlamentu za novog predsjednika Komisije, sastat će se u utorak i srijedu sa zastupničkim klubovima. Parlament će 15. srpnja glasovati o Junckerovu izboru, a nakon toga on će se posvetiti sastavljanju nove Komisije u suradnji s državama članicama. Novi povjerenici, po jedan iz svake zemlje članice, moraju proći saslušanja pred nadležnim odborima Europskog parlamenta, što je predviđeno za rujan.

Nakon toga, u listopadu je predviđeno glasovanje o izboru cijele Komisije kako bi ona mogla preuzeti dužnost 1. studenoga. U utorak se u Bruxellesu sastaju ministri financija zemalja članica EU-a. Sastankom ECOFIN-a predsjedavat će talijanski ministar financija Pietro Carlo Padoan, čija je zemlja preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedništvo. Prije sastanka ECOFIN-a, u ponedjeljak popodne sastat će se euroskupina, koja okuplja ministre financija zemalja članica eurozone.