c S
Dnevne novosti

Saborska većina donijela novi ZOR; oporba i SDSS protiv

16.07.2014 07:26 ZAGREB, 15. srpnja 2014.(Hina), Hrvatski sabor donio je novi Zakon o radu (ZOR), za koji su glasovali zastupnici vladajuće koalicije, a protiv je bila oporba i SDSS.

Novi ZOR omogućio je da se radni tjedan uz preraspodjelu radnog vremena produlji na 50, odnosno 60 sati, ako je tako utvrđeno kolektivnim ugovorom. Vlada je svojim amandmanom naknadno predložila da se ta ograničenja ne primjenjuju u slučajevima kada se nejednaki raspored radnog vremena kolektivnim ugovorom ugovara kao ukupan fond sati, odnosno "banka sati". Protiv takvog rješenja prosvjedovao je laburist Dragutin Lesar, koji tumači kako će se na taj način omogućiti da se radni tjedan produlji i na više od 60 sati. Saborska je većina, međutim, podržala Vladin amandman, čime je on postao sastavni dio zakona.

Vlada i parlamentarna većina odbacili su glavninu od 79 amandmana kojima su zastupnici tražili kraći radni tjedan, onemogućavanje ustupanja radnika povezanom društvu te povoljnije uvjete za agencijske radnike i za žene u svijetu rada. Odbačen je, među ostalima, amandman kojim su laburisti, SDSS, HSU i HDZ-ov Goran Marić tražili da se izbriše mogućnost ustupanja radnika povezanim društvima u zemlji i inozemstvu.

To je posebno razljutilo Lesara, koji je uvjeren da je riječ o ozakonjenju prakse da se radnici prebace u jedno, a imovina u drugo povezano društvo, čime je radnicima onemogućeno da naplate svoja potraživanja. "Vi ozakonjujete tu praksu, zloupotrebu, manipulaciju tih hijena na tržištu rada koje vi zovete poslodavci, a zapravo su pljačkaši", ustvrdio je Lesar i zatražio da se o amandmanu glasuje, no većina nije prihvatila njegove argumente.

Većina je odbila i amandman kojim je nezavisna Jadranka Kosor tražila da se zabrani noćni rad trudnica, dojilja i žena koje su nedavno rodile, osim ako same žele raditi noću, uz odobrenje liječnika. Kosor je posebno zastupnice pozvala da prihvate njezin amandman, podsjetivši da Ustav štiti majčinstvo, no njezin apel nije naišao na razumijevanje.

Vlada i parlamentarna većina redom su odbile i amandmane kojima su zastupnici tražili da se prekovremeni rad ograniči na najviše osam sati tjedno pa će zaposlenici moći raditi do 180 prekovremenih sati godišnje, no kolektivnim ugovorom taj se rad može produljiti i do 250 sati. Odbačeni su i amandmani kojima se tražilo da se vrijeme u kojem agencijski radnik može biti ustupljen istom korisniku ograniči na godinu dana.

U ZOR-u je tako ostalo da agencijski radnik može biti ustupljen do tri godine, a u tvrtci u kojoj radi imat će jednaka prava kao i drugi zaposlenici, osim prava na božićnicu i regres. Vlada i većina nisu prihvatile ni amandmane kojima se za agencijske radnike zaposlene na određno vrijeme tražilo pravo na naknadu plaće za vrijeme kada nisu ustupljeni korisniku. Agencije će tako svojim radnicima zaposlenima na određeno za vrijeme u kojem nisu iznajmljeni morati plaćati doprinose na minimalnu plaću, ali ne i isplaćivati plaću. Prosječnu tromjesečnu plaću neangažiranom radniku agencija će morati isplaćivati samo ako je zaposlen na neodređeno vrijeme.

Odbačeni su i amandmani kojima su zastupnici tražili da se ograniči sklapanje uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme pa će se tako prvi sklopljeni na određeno vrijeme istekom tri godine moći ponovo sklopiti kao ugovor na određeno. Zbog odbijanja zastupničkih amandmana, Lesar je ministru rada Mirandu Mrsiću poručio da će se u Hrvatskoj udruzi poslodavaca danas "otvoriti šampanj, a ministra proglasiti počasnim predsjednikom HUP-a". Donošenje ZOR-a aktivistice Ženske fronte za radna i socijalna prava popratile su pjevanjem "Internacionale", na što su udaljene iz sabornice.