c S
Dnevne novosti

Balenović: DORH štiti korupciju

28.07.2014 07:12 ZAGREB, 25. srpnja 2014.(Hina), Predstavnici udruge "Zviždač" i još nekih udruga mirno su prosvjedovali pred zgradom Državnog odvjetništva Republike Hrvatske u Gajevoj ulici optužujući DORH da štiti korupciju.

Desetak prosvjednika, među kojima je bila Vesna Balenović, predsjednica udruge Zviždač, koja je prosvjed i organizirala, ustvrdili su da je DORH "pod političkom voljom" i da ne štiti zviždače koji upozoravaju na korupciju. Napisima na transparentima pozvali su na borbu protiv korupcije, poručili da su banke prevarile građane i pozvali na zaustavljanje ovrha.

Balenović je novinarima izjavila da se njenoj udruzi javljaju mnogi "zviždači" koji su "prestrašeni DORH-om jer ako prijave korupciju, njihov život i životi članova njihove obitelji je završen". Obitelji zviždača se proganjaju, ustvrdila je i dodala da ljudi dobijaju izvanredne otkaze i prije nego što predaju DORH-u kaznenu prijavu zbog korupcije.

Smatra da se DORH plaši predsjednika Republike Ive Josipovića koji je, kako tvrdi Balenović, i sam umješan u nekoliko afera. Potporu Vesni Balenović i prosvjedu došao je dati i bivši ravnatelj Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu Dinko Vodanović. Rekao je da je sada u mirovini, a da je iz Agencije nepravedno opušten i "izbačen kao pas na cestu" nakon jednog novinskog teksta i anonimne prijave.

Prosvjed udruga Zviždač najavila je kao prosvjed "protiv bijede, gladi, nesigurnosti, straha, nepravde, diskriminacije, bankarskog terorizma, prinudnih iseljenja, ovrha, kriminala i korupcije". Ističe i da zahtijeva od DORH-a i USKOK-a da ne opstruiraju pravdu, da zakon ne primjenjuju selektivno, te da građane "štiti od lopovluka, kriminala, korupcije, varalica i razbojnika, a ne da im pogoduje i s njima sklapa ortačke dogovore".