c S
Dnevne novosti
Umjesto smjene nesposobne rukovoditeljice, dolaze - savjetnici 13.12.2016 07:42 ZAGREB, 12. prosinca 2016. (Hina) - Sindikat prometnika vlakova Hrvatske (SPVH) uputio je u ponedjeljak pismo članu uprave HŽ Infrastrukture Ivanu Kršiću u kojem upozoravaju da se ondje, "umjesto smjene uhljebljene i nesposobne rukovoditeljice i dovođenja stručne osobe, zapošljava savjetnik koji će značiti novi trošak za tu tvrtku", no, iz Korporativnih komunikacija HŽ Infrastrukture opovrgavaju takve tvrdnje sindikata.
U sindikatu su "ostali iznenađeni" vanjskim natječajem za dva savjetnika, od kojih je jedan savjetnik za kontroling u ravnateljstvu ureda Uprave, a upravo je kontroling jedan od 'kamena spoticanja' poslovno korektnog izvještavanja, navodi u pismu SPVH predsjednik tog sindikata Marko Gašpar. Korektno poslovno izvještavanje, kako ističu, nije kod njih slučaj jer je rukovoditeljica kontrolinga "u više navrata dokazala da nije dovoljno sposobna voditi kontroling". "Poslovna izvješća su stalno naštimavana, a jedno od 'boljih' naštimavanja je bilo prikazivanje nepostojeće dobiti za koju je HŽ Infrastruktura na kraju trebala platiti i prilično visok iznos poreza. Slično naštimavanje se radi i pri prikazivanju prihoda od najma nekretnina", stoji u pismu Sindikata.

Upozoravaju i da rukovoditeljica Kontrolinga za svoj rad i pripremanje poslovnih izvješća koristi usluge vanjske konzultantske kuće koje HŽ Infrastrukturu stoji veću svotu novca."I sad, umjesto da imamo stručno vođeni kontroling, u budućnosti ćemo uz već upitne i skupe konzultantske usluge dobiti i savjetnika koji će također značiti novi trošak za HŽ Infrastrukturu. U kolektivnom pregovaranju ste navodili da je upravno važno smanjiti troškove plaća, a Vi ih na ovaj način samo još gomilate, umjesto da smijenite uhljebljenu i nesposobnu rukovoditeljicu te dovedete stručno osobu za vođenje kontrolinga", poručuje Sindikat prometnika vlakova Hrvatske u pismu koje su uputili i na adrese predsjednika Vlade, ministra mora, prometa i infrastrukture te ministra državne imovine.

HŽ Infrastruktura: SPVH iznosi neistinite informacijeIz Korporativnih komunikacija 

HŽ Infrastrukture opovrgavaju tvrdnje sindikata."Želimo istaknuti kako navedeni sindikat iznosi neistinite informacije što će moguće za posljedicu imati tužbu zbog klevete i narušavanja profesionalnog digniteta naših djelatnika i tvrtke", navode u odgovoru iz HŽ Infrastrukture.U priopćenju podsjećaju da je HŽ Infrastruktura u 2015. potpisala ugovor sa Svjetskom bankom radi provođenja reformi i restrukturiranje željezničkog sektora te da je tijekom ove godine pokrenuta izrada plana restrukturiranja kako bi se napravila procjena potencijala HŽ Infrastrukture te definirale mjere koje je potrebno provesti u cilju unaprjeđenja poslovanja, povećanja učinkovitosti i smanjenja troškova."Kao prvi korak potrebno je provesti reorganizaciju Društva te postaviti stručne i kompetentne ljude na određene pozicije koje su od ključne važnosti za poslovanje Društva i za provođenje procesa restrukturiranja. U tu svrhu su i raspisani predmetni natječaji", proučuju.Također ističu da se svi vanjski natječaji za zapošljavanje u HŽ Infrastrukturi provode tako da se, osim vanjskih kandidata, mogu javiti i djelatnici HŽ Infrastrukture. Odabir kandidata provodi se unutar transparentnog selekcijskog postupka. Osvrću se i na neistinite optužbe koje je SPVH iznio u pismu, a odnose se na poslovanje kontrolinga HŽ Infrastrukture pa tako navode kako je neistina da su poslovna izvješća 'naštimana'."Financijska izvješća HŽ Infrastrukture se izrađuju primjenjujući Međunarodne računovodstvene standarde te je iste potvrdio i potpisao ovlašteni Revizor koji sukladno Zakonu o reviziji daje stručno i neovisno mišljenje o istinitosti i objektivnosti financijskog stanja i rezultata poslovanja.

Također, neistina je da je HŽ Infrastruktura platila prilično visok iznos poreza, budući da je HŽ Infrastruktura oslobođena plaćanja poreza na dobit temeljem poreznog zaklona zbog iskazanog velikog gubitka u 2013. Neistina je da Kontroling za svoj rad i pripremu poslovnih izvješća koristi usluge vanjske konzultantske kuće. Poslovna izvješća rade se isključivo interno, bez pomoći vanjskih konzultanata", poručuju iz HŽ Infrastrukture te ocjenjuju da je priopćenje SPVH "još jedna u nizu provokacija i opstrukcija procesa restrukturiranja HŽ Infrastrukture".SPVH je jedan od tri reprezentativna sindikata koji djeluju u HŽ Infrastrukturi, a premda je sudjelovao u pregovorima za novi kolektivni ugovor isti nije potpisao za razliku od ostala dva sindikata s kojima je ostvaren konstruktivan i otvoren dijalog o svim pitanjima važnim za poslovanje Društva i zaštitu prava radnika, stoji u priopćenju HŽ Infrastrukture.