c S
Dnevne novosti
"Delo": Rehn možda neće biti protiv slovenskih amandmana ako se složi i Hrvatska 14.05.2009 11:44 LJUBLJANA,14. svibnja 2009.Hina, Europska komisija možda će pokazati fleksibilnost i dopustiti Sloveniji da na Rehnov prijedlog o graničnoj arbitraži dade svoje amandmane pod uvjetom da se s time složi Hrvatska, tvrdi u četvrtak ljubljansko "Delo".
Iako je Rehnova glasnogovornica Krisztina Nagy u srijedu u Bruxellesu novinarima potvrdila da je nacrt sporazuma o arbitraži i deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora mišljen kao "zadnji Rehnov kompromisni prijedlog" dvjema državama i da neće biti novoga, vodeći slovenski dnevnik iz njene izjave iščitava i "znakove fleksibilnosti Bruxellesa".

Nagy nije željela komentirati slovenske dopune dok ne budu poslane, a nakon što je potvrdila da se radi o "zadnjem" Rehnovu prijedlogu u koji je uloženo mnogo napora, te da neće biti nove ponude, dodala je kako je zapravo važno da dvije strane postignu dogovor, te da se u tome i sastoji smisao sadašnjeg angažmana Europske komisije.

Vodeći slovenski list u tome vidi moguće znakove "fleksibilnosti" Bruxellesa prema Ljubljani, kako dogovor ne bi propao."Čini se da Rehn ne bi imao ništa protiv dopuna na svoj prijedlog ako se s njima slože obje strane", navodi "Delo", ali upozorava da je Hrvatska prijedlog u sadašnjem obliku već prihvatila, te da računa da će joj to donijeti "bodove" u međunarodnoj javnosti i u Europskoj uniji.

Budući da je hrvatski Sabor već prihvatio Rehnov prijedlog u postojećem obliku i da je riječ o dokumentu koji je ponuđen po načelu "uzmi ili ostavi" premijer Ivo Sanader u srijedu je - komentirajući najave da će Slovenija tražiti dopune prijedloga - apelirao na slovensku vladu da prijedlog prihvati bez ikakvih amandmana, te istaknuo da granični prijepor treba riješiti na osnovi međunarodnog prava.

Slično je slovenske reakcije na Rehnov plan komentirao i predsjednik Stjepan Mesić koji je u srijedu na pitanje što bi značilo slovensko odbijanje Rehnova plana rekao da bi se u tom slučaju Europska unija trebala očitovati zašto Slovenija ne poštuje međunarodno pravo.

Takve izjave hrvatskih predstavnika slovenski mediji međutim stavljaju u "predizborni kontekst" pred nedjeljne lokalne izbore i izražavaju mišljenje da bi nakon njih hrvatska vlada mogla pristati na promjene u Rehnovu prijedlogu, tim prije što je premijer Pahor odlučan da se blokada hrvatskih pristupnih pregovora nastavi sve dok se ne trasira put prema konačnom rješenju graničnog prijepora.