c S
Dnevne novosti
Vlada predlaže probaciju - manje pogrešaka kod puštanja na uvjetnu slobodu 14.05.2009 14:44 ZAGREB, 14. svibanj 2009.Hina, Uspostava sustava probacije, režima nadzirane slobode, usmjerena je i smanjivanju mogućnosti krivih procjena pri puštanju zatvorenika na uvjetnu slobodu, istaknuto je na današnjoj sjednici vlade s koje je u saborsku proceduru upućen zakonski prijedlog o probaciji.
Zbog krive procjene na slobodu je pušten Kazimir Dužnović, a zbog toga život je izgubio policajac Ivan Grbavac i još su četvorica policajaca ranjena, podsjetio je ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

Sustavom probacije stvorit će se uvjeti za izricanje mjere kućnog pritvora, nadzora i podrške pritvorenicima, a podrazumjeva provođenje stručnih postupaka usmjerenih smanjenju rizika da počinitelj ponovno počini kazneno djelo. To znači i manje ljudi i bolje stanje u zatvorima, bolju procjenu sigurnosnih rizika i smanjenje mogućnosti grešaka koga i kada puštati na uvjetnu slobodu, kao i provođenje kvalitetnijeg nadzora uvjetno otpuštenih, istaknuo je Šimonović.

Naglasio je i kako se radi o sustavu koji će biti i financijski jeftiniji, jer je jedan dan u zatvoru oko tri puta skuplji od sustava nadzirane slobode.

Primjena zakona, kojim su uređeni svi poslovi vezani uz probaciju, počet će nakon njegova donošenja, a svi poslovi na cijelom području Hrvatske u potpunosti će se primjenjivati do početka 2012. godine, najavio je Šimonović.

Vlada je Saboru uputila i prijedlog Zakona o zračnom prometu kojim se uz ostalo jasno propisuju nadležnosti Agencije za civilno zrakoplovstvo koja će provoditi upravne, inspekcijske i druge poslove koji se odnose na civilno zrakoplovstvo. Zakon predviđa i osnivanje Agencije za istraživanje zrakoplovnih nesreća koja će, objašnjava ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, biti neovisno tijelo, a ne kao do sada u okviru njegova resora.

Saboru su upućene i izmjene Zakona o zaštiti potrošača, a novosti se uz ostalo odnose na isticanje informacija o proizvodima. U Hrvatskoj i dalje na snazi ostaje obveza isticanja zemlje podrijetla za svaki proizvod, istaknuo je potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec. Zakonske su izmjene vezane i uz obveze trgovaca da jasno i vidljivo istaknu cijene, a veća su prava dana inspektorima koji će u drugom nadzoru imati pravo i kazniti trgovca.

Svi su ti zakonski tekstovi u paketu usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s europskim, a za drugi kvartal vladi, izvijestio je premijer Ivo Sanader, ostaje još 31 zakonski prijedlog. Do kraja lipnja to će biti ispoštovano i što se tiče vlade Hrvatski će sabor moći donijeti sve te zakone do kraja redovnog zasjedanja, odnosno sredine srpnja, kazao je.