c S
Dnevne novosti
Žbogar upoznao Rehna sa slovenskim odgovorom 18.05.2009 08:27 LJUBLJANA, 16. svibnja 2009.(Hina), Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar već je upoznao europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna sa slovenskim odgovorom na njegov prijedlog sporazuma o rješavanju hrvatsko-slovenskog prijepora međunarodnom arbitražom, potvrdio je u subotu slovenski premijer Borut Pahor.
Pahor je u subotu u Ribnici, gdje je nazočio komemoraciji u spomen na antifašističke borce koji su blizu tog mjesta ubijeni u sukobu s Talijanima 1941. godine, novinarima rekao da je Žbogar u petak telefonski obavijestio Rehna o slovenskom odgovoru na njegov prijedlog.

Slovenski premijer nije želio iznositi pojedinosti o tome kada će Ljubljana i službeno uručiti svoje primjedbe na Rehnov prijedlog koji je Hrvatska bezuvjetno prihvatila. "Mi smo svoje učinili, sada je na potezu Rehn", rekao je Pahor.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u subotu da do ponedjeljka, kada se očekuje Žbogarov sastanak s Rehnom u Bruxellesu, neće davati nikakve izjave u vezi s Rehnovim prijedlogom i slovenskim dopunama. O primjedbama koje su prošli tjedan prihvatili slovenska vlada i političke stranke službeno se ništa ne zna, a slovenski mediji navode da se one glavne odnose na to da se u prijedlog uključi "načelo pravičnosti" kako bi Slovenija dobila kontakt s otvorenim morem.

Slovenska vlada odbija tumačenje da je Rehnov prijedlog bio po sistemu uzmi ili ostavi, te od Europske komisije očekuje odgovor koji bi omogućio nastavak razgovora s Hrvatskom o dopunama postojećeg teksta. Ako eventualni novi Rehnov prijedlog ne ispuni slovenska očekivanja da će se u postupku arbitraže uvažiti slovenski "vitalni interesi", Slovenija će prijedlog odbiti, a Hrvatska bi morala razmisliti kako povući "prijepornu pristupnu dokumentaciju" kojom je prejudicirala granicu tijekom pregovora s EU, izjavio je još u četvrtak Pahor.