c S
Dnevne novosti
Glasnogovornik State Departmenta o blokadi hrvatskih pregovora s EU-om 20.05.2009 08:31 WASHINGTON, 19. svibnja 2009.Hina, SAD podupire puno uključenje Hrvatske u sve euroatlantske ustanove, uključivo i Europsku uniju, izjavio je u utorak glasnogovornik američkog State Departmenta na upit o američkom stajalištu prema slovenskoj blokadi hrvatskih pregovora s Bruxellesom.
"Naše je stajalište da Hrvatska treba biti punopravna članica svih euroatlantskih institucija", izjavio je za Hinu glasnogovornik State Departmenta Gordon Duguid na upit o stajalištu SAD-a o gotovo šestomjesečnoj slovenskoj blokadi hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om. "Nastavit ćemo podupirati napore Hrvatske da se pridruži svim relevantnim euroatlantskim i drugim institucijama, no to je odluka Europske unije, a bojim se da je naš glas ondje samo glas promatrača", dodao je Duguid.

Naglasio je da Washington pozdravlja što je Hrvatska stekla status saveznice u NATO-u, te da namjerava sa Zagrebom usko surađivati multilateralno i bilateralno. "Vrlo smo aktivni u NATO-u i u cijelosti smo podupirali Hrvatsku da stekne status saveznika. Pozdravljamo to i kanimo usko surađivati s Hrvatskom. Bilateralno ćemo surađivati s Hrvatskom u svim pitanjima, ne samo vojnim nego i gospodarskim, političkim i drugim", kazao je glasnogovonik.

U povodu današnjeg posjeta američkog potpredsjednika Joe Bidena Sarajevu Duguid je kazao kako to pokuzuje da "SAD u potpunosti podupire BiH i nastojanja vlade BiH da učvrsti multietničku, višestranačku demokraciju i da BiH postane potpuno integrirana članica međunarodne zajednice".

SAD je zagovornik pune euroatlanstke integracije Hrvatske i drugih zemalja u susjedstvu, što je najbolji poticaj za provedbu reforma i njihovu stabilizaciju, a uoči posjeta potpredsjednika Bidena Bosni i Hercegovini Bijela kuća je ulazak BiH u NATO i EU označila pitanjem od "nacionalnog interesa za SAD".