c S
Dnevne novosti
Hrvatska i Albanija za sveobuhvatniju suradnju 20.05.2009 14:48 ZAGREB, 20. svibnja 2009.(Hina), Hrvatska i Albanija ulaskom u NATO moraju podići razinu suradnje ne samo na vojnom već i na širem, posebice gospodarskom planu, suglasili su se u srijedu albanski predsjednik Bamir Topi i njegov domaćin, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, poručujući da su sada obje zemlje, nakon ispunjenja jednog strateškog vanjskopolitičkog cilja, usmjerene na EU.
"Naši su odnosi dobri na svim razinama i sada se moramo više usredotočiti na gospodarstvo", rekao je albanski predsjednik države.

Predsjednik Mesić je ocijenio da zajednički ulazak Albanije i Hrvatske u NATO predstavlja "novi element" u međusobnim odnosima, ali da to nije samo poticaj za daljnju vojnu suradnju već puno širu suradnju između dviju zemalja. "Posebice moramo ojačati suradnju na gospodarskom planu", istaknuo je Mesić.

Hrvatski predsjednik je kazao da se razgovaralo i o liberalizaciji viznog režima za albanske državljane. "Albanija je do kraja liberalizirala vizni režim za hrvatske građane", podsjetio je Mesić. S tim u svezi je Topi iznio očekivanje da će i Hrvatska poduzeti taj korak. "Došlo je vrijeme da se i to pitanje riješi. Albanija je ukinula vize za hrvatske građane još 2002. godine", podsjetio je Topi.

Na pitanje kako gleda na europsku perspektivu Albanije, Topi je odgovorio da je njegova zemlja "već samim ulaskom u NATO provela dosta reformi koje su uvjet i za članstvo u EU-u". "Svjesni smo, međutim, da je put prema Uniji puno duži", rekao je Topi.

Albanija je podnijela zahtjev za stjecanje statusa zemlje kandidata za EU u travnju 2009. godine. Po riječima Topija, Albanija prije svega mora reformirati svoje sudstvo i zbog toga se u albanskom izaslanstvu nalaze suci ustavnog i vrhovnog suda kako bi dobili uvid u hrvatska iskustva glede rješavanja tog pitanja. "Važna nam je ta izmjena iskustava na pravosudnom planu. Uspostavljeni su kontakti između pravnih institucija", rekao je albanski predsjednik i poručio da je najvažnije da u Albaniji oko EU-a postoji "puni konsenzus".

Predsjednik Mesić je svog gosta upoznao i s problemom slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora i ponovio da se Hrvatska zalaže da u "međunarodnoj komunikaciji vrijedi međunarodno pravo". Što se tiče suradnje u izgradnji nuklearne elektrane u Albaniji, hrvatski predsjednik smatra da Hrvatska mora prvo iskoristiti sadašnje kapacitete u hidroelektranama i termoelektranama, a da također ne smije zanemariti "čistu" energiju, tj. vjetar i sunce. "Električne energije će nam trebati sve više i u budućnosti moramo računati i na nuklearnu energiju", rekao je Mesić, uz ogradu da se radi o planovima o kojima će se donositi odluke kada za to dođe vrijeme.