c S
Dnevne novosti
DIP: Drugi izborni krug i ponavljanje izbora na nekim mjestima 26.05.2009 08:14 ZAGREB, 25. svibnja 2009.(Hina), Državno izborno povjerenstvo (DIP) priopćilo je danas kako će se ponovljeni izbori i drugi izborni krug za izbor općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba održati 31. svibnja ove godine.
DIP navodi kako će se u Zagrebačkoj županiji za izbor gradonačelnika održati drugi izborni krug u Dugom Selu, Samoboru, Svetoj Nedjelji, Velikoj Gorici, Vrbovcu i Zaprešiću. Na području Zagrebačke županije u drugom krugu birat će se također i općinski načelnici u 10 općina.

U Krapinsko-zagorskoj županiji gradonačelnika će u drugom krugu birati građani Donje Stubice, a u 8 općina te županije birat će se općinski načelnici. U Sisačko-moslovačkoj županiji gradovi Sisak, Novska, Petrinja i Hrvatska Kostajnica birat će gradonačelnike, a 8 općina birat će svoje općinske načelnike.

Na području Karlovačke županije birači će u drugom krugu birati župana, građani Ogulina birat će gradonačelnika, a 8 općina birat će općinske načelnike. Na području Varaždinske županije gradonačelnike će birati građani Ludbrega i Varaždinskih Toplica, a u 8 općina održat će se drugi krug za izbore općinskoga načelnika.

U Koprivničko-križevačkoj županiji drugi krug za izbor gradonačelnika održat će se u Đurđevcu, a u 10 općina županije birači će birati općinske načelnike. Na području Bjelovarsko-bilogorske županije Daruvar i Garešnica birat će gradonačelnike, a 7 općina svoje općinske načelnike. Gradovi Primorsko-goranske županije: Cres, Delnice, Crikvenica, Čabar, Kraljevica, Opatija, Rab i Vrbovsko birat će gradonačelnike, a 12 općina te županije birat će svoje općinske načelnike.

U Ličko-senjskoj županiji samo općine Plitvička Jezera i Udbina biraju svoje općinske načelnike, a u Virovitičko-podravskoj općine Šišić Bukovica, Sopje i Crnac. Građani Požeško-slavonske županije biraju župana, a u gradovima Pakrac, Lipik i Kutijevo biraju se gradonačelnici, kao i općinski načelnici u dvije općine na području županije. Birači Brodsko-posavske županije također u drugom krugu biraju župana, a građani Nove Gradiške svoga gradonačelnika, a u 12 općina na području županije biraju se općinski načelnici.

U Zadarskoj županiji gradonačelnike biraju građani Paga i Obrovca dok će građani 6 općina s područja županije birati svoje općinske načelnike. Na području Osječko-baranjske županije građani u drugom krugu biraju župana, a u Belom Manastiru, Belišću, Donjem Miholjcu i Osijeku održat će se izbori za gradonačelnika. Također na području županije u 16 općina održat će se izbori za općinske načelnike.

U Šibensko-kninskoj županiji u drugom krugu se bira župan, a građani Drniša biraju gradonačelnika te pet općina u županiji biraju svoje općinske načelnike. Gradovi Vukovarsko-srijemske županije Vukovar i Ilok biraju gradonačelnike, a 7 općina u županiji bira svoje općinske načelnike. U drugom krugu građani Splitsko-dalmatinske županije biraju župana, a građani Splita, Visa, Makarske, Supetra, Trogira, Starigrada, Hvara, Komiže, Sinja, Vrgorca i Kaštela biraju gradonačelnike te 16 općina u županiji biraju općinske načelnike. Birači Istarske županije u drugom krugu birat će župana, a građani Buja i Umaga svoje gradonačelnike.

U 12 općina Istarske županije održat će se drugi krug za izbor općinskoga načelnika. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji također se u drugom krugu bira župan, a gradovi Dubrovnik, Korčula, Opuzen, i Ploče biraju gradonačelnike te 2 općine svoje općinske načelnike. Birači Međimurske županije birat će župana, Mursko Središće gradonačelnika, a 10 općina na području županije bira općinske načelnike. U drugom krugu će i birači Grada Zagreba birati gradonačelnika.

Državno izborno povjerenstvo (DIP), uz ostalo, podsjeća kako se u nekim mjestima zbog nepravilnosti ponavljaju izbori za skupštine Krapinsko-zagorske, Karlovačke i Zadarske županije. Za gradska vijeća ponavljaju se izbori na jednom izbornom mjestu u Zaprešiću te jednom mjestu u Orahovici. Za općinska vijeća ponovit će se izbori na jednom izbornom mjestu u Humu na Sutli (Krapinsko-zagorska županija), Dobrinju (Primorsko-goranska županija), Posedarju (Zadarska županija) i Borovu (Vukovarsko-srijemska županija).