c S
Dnevne novosti
Pojednostavljeno osnivanje prava građenja i prava služnosti na šumi i šumskom zemljištu 20.09.2019 07:20 ZAGREB, 19. rujna 2019. (Hina) - Novom Uredbom o osnivanju prava građenja i prava služnosti na šumi i šumskom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske, koja će stupiti na snagu u subotu, 21. rujna, pojednostavljuje se osnivanje prava građena i prava služnosti te jasno propisuju rokovi na kojima se ta prava mogu osnovati, izvijestili su u četvrtak iz Ministarstva poljoprivrede.

Nova je Uredba, naime, objavljena u Narodnim novinama, broj 87/2019 od 13. rujna, a stupa na snagu osam dana od objave, što znači 21. rujna. Uredbom je propisano osnivanje prava građenja ili osnivanje prava služnosti u svrhu izgradnje i održavanja infrastrukture, naftovoda, eksploatacije mineralnih sirovina, istraživanja i eksploatacije ugljikovodika, geotermalnih voda u energetske svrhe, skladištenje prirodnog plina, trajnog zbrinjavanja ugljikovog dioksida, obavljanja turističke djelatnosti, izgradnja proizvodnih postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije te infrastrukturnih građevina neposredno povezanih s radom proizvodnog postrojenja i sportsko rekreacijskog turizma.

Iz Ministarstva ističu i da se po prvi put u zakonodavni okvir, kada se radi o šumi i šumskom zemljištu, uvode jasno propisani vremenski rokovi na koje se može osnovati pravo građenja te pravo služnost. Tako se pravo građenja može osnovati na rok do 99 godina, a pravo služnosti na 40 godina u svrhu eksploatacije mineralnih sirovina i trajnog zbrinjavanja ugljikovog dioksida; 30 godina u svrhu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika, skladištenja prirodnog plina; 30 godina u svrhu izgradnje proizvodnih postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije ili izgradnje visokoučinkovite kogeneracije; 25 godina u svrhu istraživanja i eksploatacije geotermalnih voda i 20 godina u svrhu turističke djelatnosti i sportsko rekreacijskog turizma.

"Trenutno su na snazi četiri uredbe kojima se regulira raspolaganje šumama i šumskim zemljištima te se postupci rješavanja imovinsko-pravnih poslova vode kod više tijela, a ovom Uredbom će se cjelokupan proces sklapanja svih poslova obavljati u Ministarstvu poljoprivrede. Osnivanje prava građenja ili prava služnosti dodatno smo ubrzali i pojednostavili te na taj način rasteretili gospodarstvo", izjavila je u priopćenju ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Iz Ministarstva uz ostalo napominju i da nova uredba propisuje i nove vrste turističke djelatnosti za koje je moguće osnovati pravo služnosti, poput ziplinea, šetnje u krošnjama, vidikovaca, promatračnica i sl., čime se nude dodatne mogućnosti razvijanja i obavljanja gospodarske djelatnosti turističkog sektora. Isto tako, novom je uredbom omogućeno svim pravnim i fizičkim osobama koje reguliraju imovinsko pravne odnose na šumi i šumskom zemljištu plaćanje niže naknade za osnovano pravo građenja te pravo služnosti u godišnjim ratama. Do sada je to bilo moguće samo u postupcima eksploatacije mineralnih sirovina, podsjećaju iz Ministarstva.