c S
Dnevne novosti

AZTN ocjenjuje dopuštenost provedbe koncentracije poduzetnika Slovenia Broadband i Tele2

26.11.2019 07:05 ZAGREB, 25. studenoga 2019. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je pokrenula postupak ocjene dopuštenosti provedbe koncentracije poduzetnika Slovenia Broadband i Tele2 na tzv. 2. razini, čime je počeo teći zakonski rok od tri mjeseca u kojem mora donijeti odluku o dopuštenosti te koncentracije.

Agencija je o pokretanju tog postupka izvijestila u ponedjeljak putem svojih internet stranica, uz podsjećanje da je potpuna prijava te koncentracije zaprimljena 22. listopada 2019. godine. Nakon toga je AZTN objavio i javni poziv svim zainteresiranima za dostavom mišljenja i primjedbi na provedbu te koncentracije. Javnom pozivu odazvao se jedan zainteresirani poduzetnik, koji je dostavio mišljenje i primjedbe o mogućim učincima provedbe predmetne koncentracije na tržišno natjecanje te ga potkrijepio mišljenjem neovisnog pravnog stručnjaka.

"Zainteresirani poduzetnik u svom mišljenju navodi kako smatra da bi provedba predmetne koncentracije s obzirom na tržišnu snagu povezanih društava mogla imati značajan negativan učinak na tržišno natjecanje na pojedinim mjerodavnim tržištima, kao i moguće negativne učinke na tržišno natjecanje uslijed prelijevanja tržišne snage povezanih društava Slovenia Broadbanda s medijskih tržišta na tržište telekomunikacija, stvaranja mogućih zapreka na nekom od veleprodajnih tržišta i povezanih maloprodajnih tržišta te s obzirom da je pružanje usluga elektroničkih komunikacija i njihov rast povezan s mogućnošću korištenja TV usluge i sadržaja koji se putem te usluge pruža", navode iz AZTN-a.

Agencija je, polazeći od argumenata i primjedbi iznesenih u mišljenju zainteresiranog poduzetnika, smatrala da je radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti potrebnih za donošenje konačne odluke o ocjeni dopuštenosti predmetne koncentracije potrebno da se Slovenia Broadband, kao podnositelj prijave koncentracije, detaljno očituje na iznesene argumente i primjedbe.Slijedom toga, AZTN je zaključkom pokrenuo postupak ocjene koncentracije na 2. razini, čime je započeo teći zakonski rok od tri mjeseca u kojem mora donijeti odluku o dopuštenosti koncentracije poduzetnika Slovenia Broadband i Tele2, zaključuje se u objavi Agencije.

Inače, Slovenia Broadband je tvrtka u sastavu United grupe, koja je sa švedskim Tele2 AB, vlasničkom kompanijom Tele2 Hrvatska, krajem svibnja ove godine dogovorila odnosno ugovorila prodaju hrvatskog poslovanja odnosno tvrtke Tele2 Hrvatska za 220 milijuna eura. Tada je objavljeno i da se zaključenje te transakcije očekuje do kraja ove godine, ali i da ta transakcija podliježe regulatornom odobrenju, uključujući i Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).