c S
Dnevne novosti

Ubojici nevjenčane supruge Vrhovni sud povisio kaznu s 18 na 21 godinu

26.11.2019 07:20 ZAGREB, 25. studenoga 2019. (Hina) - Vrhovni sud povećao je na 21 godinu zatvora kaznu Ivanu Kralju koji je u prosincu prošle godine na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na 18 godina jer je nožem ubio nevjenčanu suprugu Anitu Novoselac koju je i ranije zlostavljao.Ne otkrivajući identitet osuđenika i žrtve Vrhovni sud je u ponedjeljak izvijestio da je kaznu povećao prihvaćajući žalbu državnog odvjetnika.
Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud precijenio olakotne, a podcijenio otegotne okolnosti. "S posebnom pozornosti treba cijeniti da je riječ o najtežem kaznenom djelo protiv života i tijela koje je počinjeno prema žrtvi obiteljskog nasilja u odnosu na koju se optuženik već ranije nasilnički ponašao i to za vrijeme trajanja zaštitnih mjera zabrane približavanja, uznemiravanja te udaljavanja iz zajedničkog kućanstva", istaknuo je Vrhovni sud.Dodaju da je optuženik pritom iskazao iznimnu agresivnost i bešćutnost jer je žrtvi zadao pet ubodnih i jednu ubodno-reznu ranu, a i ranije je bio osuđivan zbog kaznenih djela s elementima nasilja.  

"Vrhovni sud nije prihvatio prijedlog optuženika da mu se izrekne blaža kazna jer bi ona poslala pogrešnu poruku osobama koje se ponašaju na istovjetan ili sličan način te žrtvama obiteljskog nasilja i društvu u cjelini. Povećana kazna u sebi sadrži dostatnu količinu društvene osude za zlo koje je optuženik počinjenjem ovog dijela nanio žrtvi, ali isto tako i društvu u cjelini te će ispuniti svrhu kažnjavanja", objavio je Vrhovni sud. Protiv ove presude dopuštena je žalba jer je izrečena kazna dugotrajnog zatvora, a o žalbi odlučuje Vrhovni sud, ovoga puta kao sud trećeg stupnja.

Prema optužnici, Kralj je 20. svibnja prošle godine oko 6 sati ušao u podrumski stan kuće u zagrebačkim Gajnicama gdje se posvađao s izvanbračnom suprugom. U jednom trenutku je dograbio nož i Anitu Novoselac izbo po leđima, rukama i dojkama. Od zadobivenih ozljeda Anita Novoselac je na mjestu preminula, dok je Kralj nakon ubojstva nazvao policiju i pričekao njihov dolazak. Kralj je tijekom suđenja priznao ubojstvo, navodeći kako se branio jer ga je opsovala. Do ubojstva je došlo za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane približavanja na udaljenosti od 100 metara na cijelom teritoriju Hrvatske koja je Kralju izrečena ranije.