c S
Dnevne novosti

U Sabor upućen Prijedlog Zakona o vatrogastvu i Konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o službi u Oružanim snagama

27.11.2019 07:25 ZAGREB, 26. studenoga 2019. (Hina) - Prijedlogom zakona o vatrogastvu, koji je Vlada sa sjednice u utorak uputila u saborsku proceduru, uređuje se sustav vatrogastva koji je od 1. siječnja iduće godine u nadležnosti Hrvatske vatrogasne zajednice kao središnjeg državnog ureda.

"S obzirom na to da od 1. siječnja 2020  HVZ počinje s radom kao središnji državni ured  za vatrogastvo, cilj donošenja zakona je poboljšanje učinkovitosti i nesmetanog razvoja vatrogasnog sustava u pogledu normativnog reguliranja, predlaganja dokumenata državne razine, učinkovitijeg osposobljavanja i obuke vatrogasaca, kvalitetne inspekcije vatrogasnih postrojbi te boljeg povlačenja sredstava iz fondova Europske unije", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obrazlažući zakon.

Prijedlogom zakona glavni vatrogasni zapovjednik preuzima odgovornost za osposobljenost, organiziranost i opremljenost vatrogasaca, naveo je ministar, a cijeli se sustav depolitizira što je vidljivo iz činjenice da se propisuju stručni uvjeti za glavnog vatrogasnog zapovjednika - koji je državni dužnosnik. "Teži se da on bude stručna osoba s iskustvom u vatrogasnom sustavu", dodao je. Uspostavlja se i sustav zapovijedanja temeljem kojeg će se čvršće povezati zapovjedna vertikala na državnoj i lokalnoj razini, a što će, ocijenio je Božinović, pozitivno utjecati na djelotvornost vatrogasnog sustava prilikom intervencija na izvanrednim događajima gdje sudjeluju vatrogasne snage iz više jedinica lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave.

Zakonom se predlaže uvođenje savjetodavnih i strukovnih tijela HVZ-a i glavnog vatrogasnog zapovjednika koja će, naveo je Božinović, u svoj rad uključiti osobe koje zapovijedaju vatrogasnim intervencijama i koje su odgovorne za intervencijsku spremnost, organiziranost, opremljenost i osposobljenost vatrogasaca svih razina."Državna vatrogasna škola bit će čvršće povezana s vatrogasnom organizacijom te će preuzeti školovanje, obuku i osposobljavanje vatrogasaca – propisat će se jedinstveni sustav obrazovanja profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca i vatrogasnih zapovjednika što će posljedično utjecati na strukovni napredak ukupnog vatrogastva", istaknuo je ministar.

Uspostavlja se i vatrogasna mreža kojom će se urediti pitanje financiranja svih vatrogasaca i vatrogasnih organizacija te se jasno reguliraju prava i obveze iz radnog odnosa profesionalnih vatrogasaca (staž osiguranja s povećanim trajanjem, plaća te prava iz mirovinskog osiguranja) Uvodi se i inspekcija vatrogastva kao dijela vatrogasnog sustava unutar HVZ-a te se uvodi informatizacija cijelog sustava kroz obvezu korištenja računalnih aplikacija radi vođenja evidencija vatrogasnih organizacija, postrojbi, vatrogasaca i tehnike. Boljim nadzorom uplata premija osiguranja poboljšat će se i stupanj zaštite od požara u manjim gradovima i općinama, istaknuo je ministar, što je posebno važno za zaštitu od požara otvorenog prostora na priobalju jer će sredine poput otoka moći organizirati učinkovitiju vatrogasnu službu. "Mišljenja smo da će navedeni prijedlozi unaprijediti ukupni sustav i omogućiti djelotvorniju provedbu vatrogasne djelatnosti", zaključio je Božinović.

U Sabor upućen Konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o službi u Oružanim snagama

Vlada je u Sabor uputila i konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o službi u Oružanim snagama kojim se, uz ostalo, propisuju ostvarivanje prava za obitelji vojne osobe koja bez svoje krivnje pogine ili umre zbog radne ili ozljede koju je zadobila u obavljanju službene zadaće u Hrvatskoj vojsci. "S obzirom na slučaj kojeg smo imali kod stradavanja hrvatskog vojnika u misiji u inozemstvu prepoznata je potreba za doradom zakona u tom dijelu te se uređuje problematika ostvarivanja prava u slučajevima pogibije i teškog stradavanja vojnih osoba u obavljanju vojne službe", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević. Budući da profesionalni vojnici ne mogu birati dužnost i mjesto službe izmjenama Zakona se predlaže da oni vojnici koji su u službi izvan mjesta svog prebivališta imaju pravo na naknadu troškova prijevoza za dva putovanja mjesečno iz mjesta službe u mjesto prebivališta.