c S
Dnevne novosti

Spladium arena - Trgovački sud u Zagrebu poništio pravorijek Arbitražnog suda HGK

27.11.2019 07:15 SPLIT, 27. studenog 2019. (Hina) - Odvjetnik Grada Splita Kruno Peronja potvrdio je da je u utorak Trgovački sud u Zagrebu u vezi sa Spaladium arenom nepravomoćno donio odluku kojom se poništava raniji pravorijek Arbitražnog suda Hrvatske gospodarske komore iz 2016. po kojem Grad treba bankama namiriti iznos od 53 milijun eura s kamatama.

"Trgovački sud u Zagrebu danas je nepravomoćno prihvatio tužbeni zahtjev Grada Splita te se poništava arbitražni pravorijek  Hrvatske gospodarske komore iz 2016. godine po kojem Grad Split treba bankama namiriti iznos od 53 milijuna eura  i kamate na taj iznos," rekao je  Peronja za  Hinu.  Splitski gradonačelnik Andro  Krstulović Opara je izjavio kako vjeruje da će se nakon takve sudske presude pronaći rješenje za spor u vezi sa Spaladium arene koji je, kako se izrazio, na teret svima. "Vjerujem da će se nakon ove presude se stvoriti mogućnosti za daljnji nastavak razgovora o razrješavanju tog spora," rekao je.

Podsjetio je da je na sjednici Vlade 4. svibnja  2018. u Splitu jedna od tema bila i Spaladium arena, odnosno Centar pokraj Spaladium arene u koji bi se preselila Gradska uprava  "Imali smo i sastanke s drugom stranom u kojim smo ponudili mogućnost nagodbe. Ministarstvo financija također smo pozvali da nam pomogne u sagledavanju cijelog spora," rekao je Krstulović Opara.  Spaladium arena je izgrađena za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. a cjelovit projekt predviđao je izgradnju i   poslovnog  tornja i garaže, ali to nikad nije realizirano. Izvođači radova -  tvrtke Konstruktor,  Dalekovod i IGH  s kojim je grad Split potpisao ugovor o javno privatnom partnerstvu  u međuvremenu su završile u stečaju  i ostale dužne UniCredit Zagrebačkoj banci i Erste banci.

Te su banke zatražile arbitražu u HKG.  Sudište pri Komori prenijelo je dugovanja tvrtke Sportski grad TPN prema UniCredit Zagrebačkoj i ERSTE banci od 53 milijuna eura na grad Split. Pokrenuvši tužbu pred Trgovačkim sudom  splitska gradska uprava zatražila je da sud poništi arbitražnu odluku kao pravno neutemeljenu i neodrživu jer spomenuti ugovor o JPP-u  Grad nije potpisao s bankama nego s tvrtkom Sportski grad TPN.