c S
Dnevne novosti

Marić: Ako obrazovni sindikati odbiju ponudu, ostali sindikati ne mogu potpisati TKU

28.11.2019 07:20 ZAGREB, 27. studenoga 2019. (Hina) - Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je potvrdio da ostali sindikati javnih službi neće moći potpisati dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru ako obrazovni sindikati ne prihvate Vladinu ponudu te ponovio da je Vlada otvorena za razgovor o koeficijentima, ali ne u ovom trenutku.
"Od 11 sindikata, njih sedam je za ovaj Temeljni kolektivni ugovor. Ostala četiri imaju u ukupnoj glasačkoj snazi preko 50 posto. Drugim riječima, bez obzira na to što se nominalno više sindikata iskazalo za TKU i povećanje osnovice, imamo situaciju da nemamo izlaza", rekao je Marić za Dnevnik Nove TV te dodao da u tom slučaju nema zakonske osnove za potpisivanje kada ne postoji većina.

Spremi smo otvoriti temu koeficijenata - nakon kvalitetne analize

Na pitanje zašto Vlada inzistira samo na povećanju dodataka i osnovice, odgovorio je da se moraju dotaknuti i koeficijenata, ali da trenutno nisu spremni na to."Ima i drugih koji također mogu iskazati svoje nezadovoljstvo relativnim odnosima između koeficijenata. Zato i stalno govorimo - bez obzira što tema koeficijenata nije predmet pregovora između sindikata i Vlade - mi smo spremni tu temu otvoriti, ali nakon kvalitetne analize", ponovio je.

Na komentar novinara da su Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo obrane povećavali koeficijente te da baš prosvjetarima ne žele povećati, ministar je uzvratio da su došli do točke kada takvo stanje nije održivo te da se zalaže da se krene s temom koeficijenata ."Policajac, carinik, učitelj, liječnik, medicinska sestra - svatko od njih ima određen i opravdan razlog da iskaže svoje nezadovoljstvo jer netko drugi ima više. Zato je potrebno da se nakon dugog niza godina i bušenja sustava sjedne za stol", rekao je. Proračun za 2020. je izglasan, sutra u saborsku raspravu ide četvrti krug porezne reforme, najavio je Marić rekavši da dodaci koji se tiču obrazovanja nisu ukalkulirani. 

O trošku štrajka nije htio govoriti jer te podatke ima resorno Ministarstvo obrazovanja, ali je komentirao nadoknadu nastave vikendima. Nastava subotom ne bi bila korektna prema obiteljima "Meni osobno ne bi bilo prihvatljivo da se radi subotama zato što mislim da nije korektno prema obiteljima", rekao je.

Vladina ponuda je rast plaće od 10,4 posto. Od toga 6,12 posto je povećanje osnovice u javnim službama, četiri posto dodataka, plus jedan posto kao osigurač, a tu su i izrada zajednički nove uredbe, božićnica, regres, dar za djecu i otpremnina. Štrajk u školama danas je ušao u 33. dan, a učenici osnovnih i srednjih škola propustili su 13 dana nastave koje će nadoknaditi produljenjem školske godine i skraćivanjem praznika. Nastava se ne očekuje ni sutra.

Dok traje sindikalni referendum o kojemu ovisi daljnji tijek štrajka u školama, Sindikat hrvatskih učitelja u srijedu je na svojim facebook stranicama objavio niz fotografija učitelja i nastavnika koji diljem zemlje, na različite načine, poručuju da odbijaju ponudu Vlade za prestanak štrajka. Premijer Andrej Plenković ranije u srijedu nije htio odgovoriti hoće li tražiti sudsku zabranu štrajka budu li se prosvjetari na referendumu izjasnili protiv jučerašnje Vladine ponude i nastavili štrajkati.