c S
Dnevne novosti

SSSH poziva Vladu da ratificira konvenciju za prevenciju i eliminaciju nasilja u svijetu rada

28.11.2019 07:15 ZAGREB, 27. studenoga 2019. (Hina) - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u srijedu je od Vlade zatražio žurnu ratifikaciju Konvencije br. 190 Međunarodne organizacije rada, koja obvezuje na usvajanje zakonodavstva koje će regulirati i zabraniti nasilje i uznemiravanje u svijetu rada, naročito nad ženama.

Vlada je poduprla donošenje Konvencije u lipnju, no vrijeme je da se poduzmu konkretne mjere i na nacionalnoj razini i da se formalno prihvate međunarodni standardi koji su djelomično već uključeni u hrvatsko zakonodavstvo i praksu, ističe SSSH u priopćenju.

Nasilje nad ženama, upozoravaju, i dalje nezaustavljivo raste u cijeloj Europi i pritom ne staje na kućnom pragu, potpomognuto nedostatnim zakonodavnim okvirom i nekažnjavanjem počinitelja.Neka su radna mjesta posebno ranjiva, primjerice medicinske sestre, učiteljice i profesorice, radnice zaposlene na poslovima skrbi, čistačice, radnice u prometu, maloprodaji i zaposlene u hotelima.

Ratifikacija Konvencije br. 190 iznimno je važna jer se njome čvrsto određuju međunarodni standardi i po prvi put utvrđuje opće pravo svih radnika na rad bez nasilja i uznemiravanja, bez obzira na njihov ugovorni odnos ili radni status (uključujući osobe na osposobljavanju i pripravnike, volontere, tražitelje zaposlenja i dr.). Konvencija obvezuje države na zakonodavstvo koje će zaustaviti nasiljeKonvencija se primjenjuje na sve sektore - privatni i javni, u formalnoj i neformalnoj ekonomiji, u gradskim i ruralnim područjima. Odnosi se na nasilje i uznemiravanje u svijetu rada koje se događa tijekom rada ili je povezano ili proizlazi iz rada na radnom mjestu ili drugim mjestima na kojima se radnik može zateći u sklopu rada.

Konvencija obvezuje države na usvajanje, u skladu s nacionalnim pravom i okolnostima te savjetujući se s reprezentativnim organizacijama poslodavaca i radnika, uključivog, integriranog i rodno osjetljivog pristupa za prevenciju i eliminaciju nasilja i uznemiravanja u svijetu rada. Također obvezuje na usvajanje zakonodavstva koje će regulirati i zabraniti nasilje i uznemiravanje u svijetu rada, odgovarajuće mjere za prevenciju nasilja i uznemiravanja u svijetu rada te mjere za nadzor i izvršenje zakonodavstva, kao i osiguranje pravnog lijeka.

SSSH se u ponedjeljak pridružio pozivu Europske konfederacije sindikata (ETUC) upućenom Europskoj komisiji, tražeći snažnije djelovanje Komisije protiv nasilja nad ženama, uključujući ratifikaciju Konvencije MOR-a br. 190 te ratifikaciju i punu provedbu Istanbulske konvencije. U ime SSSH dopis Komisiji supotpisala je Božica Žilić, potpredsjednica SSSH za javni sektor, zajedno s više od 50 sindikalnih čelnica iz 26 europskih zemalja i devet europskih granskih federacija članica ETUC-a. Uz to, SSSH poziva Vladu da iskoristi predsjedanje Vijećem EU da pokrene postupak ratifikacije ta dva instrumenta kako bi se nasilje nad ženama konačno zaustavilo.