c S
Dnevne novosti

Sudan donio zakon o likvidaciji bivšeg režima

29.11.2019 07:00 KHARTOUM, 29. studenoga 2019. (Hina/AFP) - Sudanske prijelazne vlasti odobrile su u četvrtak navečer zakon o "likvidaciji" režima svrgnutog predsjednika Omara al-Bashira koji je suvereno vladao zemljom gotovo 30 godina.
"Stranka nacionalnog kongresa se raspušta" a njezina imovina plijeni, piše u zakonu nazvanom "Likvidacija režima uspostavljenog 30. lipnja 1989." koji su prihvatili novo Suvereno vijeće na vlasti i vlada premijera Abdalle Hamdoka."Nitko od istaknutih članova režima i stranke ne smije se baviti političkom aktivnošću deset godina", dodaje se u tekstu.

Omar al-Bashir koji je došao na vlast 1989. državnim udarom uz potporu islamista, vladao je Sudanom čvrstom rukom 30 godina. Nakon mjesec dana neviđenih prosvjeda vojska ga je smijenila 11. travnja i sada je u zatvoru u Khartoumu. Presuda u suđenju za korupciju koje se protiv njega vodi očekuje se 14. prosinca. No vojnici koji su preuzeli vlast nakon Bashirova pada, nisu ga htjeli predati Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u Den Haagu na kojemu je optužen za "zločine protiv čovječnosti" i za "genocid" u Darfuru.

Raspuštanje stranke nije "čin osvete", napisao je Hamdok na Twitteru. Tom se odlukom "htjelo zaštititi dostojanstvo sudanskog naroda", dodao je premijer. Ta je odluka "velik korak naprijed na putu izgradnje demokratske civilne države", ističe u priopćenju Sudanska udruga profesionalaca (SPA) koja stoji iza prosvjeda u kojima je srušena Bashirova vladavina.