c S
Dnevne novosti

Grabar-Kitarović: Žene još nisu postigle punu ravnopravnost i jednakost

02.12.2019 07:10 ZAGREB, 30. studenoga 2019. (Hina) - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u subotu da žene još nisu postigle punu ravnopravnost i jednakost diljem svijeta niti u Hrvatskoj te istaknula važnost borbe protiv nasilja u obitelji, ali i u društvu općenito.
"Imamo izvrsno zakonodavstvo, ali moramo se i dalje boriti protiv predrasuda i stereotipa", rekla je Grabar-Kitarović na obilježavanju 20. obljetnice Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinska".

Grabar-Kitarović: Nedjelja mora biti dan za obitelj 

Upozorila je da se još ne poštuju zakoni kada je riječ o jednakoj plaći za jednak posao i da se žene, posebice mlade, diskriminiraju kada traže posao jer ih se pita namjeravaju li zatrudnjeti, imaju li djece i slično. Rekla je da je osobno navikla na vrijeđanja u javnom prostoru, ali da nisu dobri trendovi koji se stvaraju – u školama, obiteljima i u društvu. "Ako se predsjednicu Republike može vrijeđati, zašto ja ne bih uvrijedio ili izmlatio svoju kći, prijateljicu, djevojku i sl. Upravo je borba protiv svakog oblika nasilja  - fizičkog, verbalnog, psihičkog i slično jedan od glavnih ciljeva ovog društva. Borba protiv nasilja u obitelji, ali i u društvu općenito”, poručila je.

Istaknuvši kako se žene još uvijek susreću s dvostrukim kriterijima i predrasudama, Grabar-Kitarović kazala je kako se uspjeh nikada neće oprostiti, a pogotovu ga neće oprostiti kada je riječ o ženama s demokršćanskim i tradicionalnim vrijednostima. Navela je i kako doživljava puno manje predrasuda kada razgovara s ljudima u ruralnim područjima, nego što ih doživljava u medijima ili u onim strukturama koje bi trebale biti elita društva.

Predsjednica Republike rekla je i da je u svom programu "Hrvatska zna i more bolje" istaknula kako središte svih politika mora biti blagostanje obitelji koja treba biti okosnica društva. Rekla je i da se, među inim, zalaže za stručnu raspravu o fleksibilizaciji radnog vremena, da nedjelja bude dan za obitelj te će predložiti osnivanje gospodarskog tima koji će istražiti pitanjima vezanim uz opravdanost rada nedjeljom.

Plenković: Prva žena predsjednica Hrvatske je HDZ-ova Kolinda Grabar-Kitarović

Istaknuvši važnost ravnopravnosti u hrvatskom društvu, premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je kako se ravnopravnost žena mora očitovati u političkim institucijama, gospodarstvu te svim područjima društvenog djelovanja. "Posebno je važno da uloga žena bude bude velika, priznata, vidljiva i vodeća i u političkim strankama”, rekao je Plenković. Izrazio je i zadovoljstvo što je prva predsjednica u hrvatskoj povijesti HDZ-ova Kolinda Grabar-Kitarović. Upozorivši na problem nasilja nad ženama podsjetio je da je Hrvatska ratificirala Istanbulsku konvenciju i poručio je da ide u drugo čitanje nekoliko zakona koji jačaju kazneno pravo kako bi se pooštrile kazne onima koji vrše nasilje nad ženama.

Osvrćući se na gospodarsku situaciju, premijer je rekao i da neće trošiti ono što nemamo, ali i neće kao neki drugi zaduživati buduće generacije. "Inzistirat ćemo na zdravom rastu, na odgovornosti svakoga od nas. Sustavno poboljšavati sistem plaća, povećavati prosječne i minimalne plaće i mirovine, ispravljati nepravde koje postoje i ići dobrim i pozitivnim smjerom za Hrvatsku”, istaknuo je.

Na problem lošeg odnosa prema ženama u javnom prostoru upozorila je i predsjednica te HDZ-ove zajednice žena Nada Murganić rekavši da je Grabar-Kitarović u javnom prostoru vrlo često i neopravdano izrugivana i diskreditirana samo zato što je žena. "Žao mi je da se to često događa upravo od onih koji vrlo često se zalažu za ravnopravnost, ali u toj zaštiti prema ženi nisu ravnopravni”, rekla je.