c S
Dnevne novosti

Saborski odbor: Pripreme za predsjedanje Vijećem EU-a pri kraju

02.12.2019 07:05 ZAGREB, 29. studenoga 2019. (Hina) - Pri kraju su pripreme za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije tijekom kojeg će se u Hrvatskoj održati ukupno 161 događaj i tijekom kojeg se očekuje oko 25 tisuća izaslanika, rekao je u petak voditelj Tajništva predsjedanja Gordan Markotić na sjednici saborskog Odbora za europske poslove. 
Kalendar događanja hrvatskog predsjedanja vijećem Europske unije je utvrđen i bit će ovaj tjedna potvrđen, a obuhvaća ukupno 161 događaj od kojih je četiri događaja Hrvatskog sabora. Dvije trećine sastanaka održat će se u Zagrebu a jedna trećina izvan Zagreba, izvijestio je Markotić članove Odbora o pripremama za predsjedanje.

Prema kalendaru održat će 12 neformalnih vijeća od kojih tri u Splitu, jedno u Opatiji i osam u Zagrebu, te devet ministarskih konferencija od kojih će pet biti u Zagrebu a četiri izvan Zagreba. Planirano je i niz konferencija, o zaštiti potrošača, o obrambenoj industriji, presađivanju organa, kohezijskoj politici, migracijama, demografskim izazovima, turizmu, o Europskom socijalnom fondu, te prometnoj infrastrukturi.

Dio događanja planirao se održati i u Slavoniji međutim zbog nedostatka smještajnih kapaciteta i dvorana od toga se odustalo, rekao je Markotić odgovarajući na upit zastupnika HDZ-a Franje Lucića. Međutim, dodao je, u Osijeku će se održati neki stručni sastanci koji ne zahtijevaju veliku logističku potporu, a planirani su i posjeti visokog izaslanstva Slavoniji.Predsjedanje će službeno započeti 9. siječnja 2020. kada u posjet Hrvatskoj dolaze članovi Europske komisije i kada će se koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu svečano otvoriti predsjedanje. Međunarodno otvaranje hrvatskog predsjedanja bit će 15. siječnja u Bruxellesu, na dan međunarodnog priznanja Hrvatske i mirne reintegracije Podunavlja."Pripreme idu svojim tijekom", naglasio je Markotić navodeći kako se očekuje oko 25 tisuća izaslanika.

Provedena je i edukacija za potrebu predsjedanja koju je prošlo ukupno 850 ljudi. Izobrazbu u tri ciklusa prošli su i ministri u Vladi, tečaj tajništva Vijeća Europske unije, tečaj javnog govora, te tečaj vođenja sastanaka i pregovora."Nakon predsjedanja sigurno ćemo imati kvalitetniju državnu upravu nego sada kada govorimo o zastupanju hrvatskih interesa u tijelima Europske unije", ocijenio je Markotić. Kaže kako je takva edukacija za ministre uobičajena jer moraju znati na koji način voditi sastanke na europskoj razini. Ukupni proračun za hrvatsko predsjedanje Vijeće EU-a iznosit će između 50 i 70 milijuna eura, od čega će se veći dio potrošiti na sigurnost. "Prilika je to da se predstavimo u najboljem svjetlu", naglasio je predsjednik Odbora Domagoj Ivan Milošević (HDZ).