c S
Dnevne novosti

Danas pred sudom EU-a tužba Slovenije protiv EK zbog istarskog terana

03.12.2019 07:25 LJUBLJANA, 2. prosinca 2019. (Hina) -  Pred općim sudom EU-a u utorak će se održati prva usmena rasprava o tužbi Slovenije protiv Europske komisije u vezi sa zaštitom vina teran, a ishod tužbe je neizvjestan iako slovenska vlada smatra da za nju ima dobre argumente, navode u ponedjeljak slovenski mediji najavljujući proces.

Slovenija traži da se poništi delegirana uredba kojom je Komisija 2017. godine dopustila Hrvatskoj da koristi naziv teran na naljepnici vina iz hrvatske Istre, iako je Slovenija prilikom ulaska u EU za svoje istoimeno crno vino, koje se proizvode iz grožđa sorte refošk, a potječe sa slovenskog Krasa, izborila status vina za zaštićenim podrijetlom.

Kako u ponedjeljak tvrdi ljubljansko "Delo", argument slovenske strane u postupku protiv Komisije bit će da Hrvatska tijekom pregovora o pristupanju Europskoj uniji uopće nije dovela u pitanje pravo Slovenije na ekskluzivnu zaštitu terana, nego je neuspješno pokušavala uvesti zaštitu za desertno vino "prošek", čiji naziv podsjeća na talijanski pjenušac prosecco, te da nije uspjela niti s pokušajem registracije vina portugizac. A nakon toga joj je u "netransparentnom" postupku Komisija onda omogućila registraciju terana uprkos protivljenju Slovenije, prenosi list.

Očekuje se da će na raspravi pred sudom u Luksemburgu, uz predstavnike Slovenije i Europske komisije, nastupiti i predstavnici Hrvatske, a presuda se može očekivati tijekom iduće godine, navode slovenski mediji. Na presudu je moguća i žalba koju slovenska vlada namjerava iskoristiti ako bude potrebno, prenose slovenski mediji.