c S
Dnevne novosti

SAD i Sudan nakon 23 godine obnavljaju diplomatske odnose

05.12.2019 07:00 WASHINGTON, 4. prosinca 2019. (Hina/dpa) - Sjedinjene Države i Sudan ponovno će uspostaviti diplomatske odnose nakon 23 godine, otkrio je u srijedu američki državni tajnik Mike Pompeo koji je najavio razmjenu veleposlanika između dviju zemalja.

„Ovo je povijesni korak za osnaživanje naših bilateralnih odnosa“, rekao je Pompeo. Taj potez događa se nakon zbacivanja dugogodišnjeg sudanskog diktatora Omara al-Bashira. Bashir je nakon 30 godina na funkciji predsjednika sišao s funkcije u travnju, poslije puča. Optužen je za ratne zločine. Sudanski premijer Abdalla Hamdok u utorak se susreo s američkim ministrom financija Stevenom Mnuchinom. 

„Razgovori su bili usredotočeni na program ekonomskih reformi u Sudanu i važnost pokazivanja visoke predanosti u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma“, priopćilo je američko ministarstvo. Hamdok je u srijedu u State Departmentu pohvaljen zbog njegovih inicijativa „za prekid politika i praksi prethodnog režima“. 

S druge strane, SAD je prošli mjesec povukao svog veleposlanika iz Južnog Sudana zbog neuspjeha tamošnjih frakcija u uspostavljanju vlade nacionalnog jedinstva.Južni Sudan odvojio se od Sudana 2011. godine.