c S
Dnevne novosti

Sabor zasjeda posljednji tjedan prije zimske stanke

10.12.2019 07:30 SABOR
ZAGREB, 9. prosinca 2019. (Hina) - Hrvatski sabor ovaj će tjedan zasjedati od utorka, a to mu je posljednji radni tjedan prije redovne zimske stanke, koja po Ustavu počinje 15. prosinca.

Zastupnici bi trebali raspraviti 20-ak točaka, a zasjedanje završiti u petak, uobičajenim glasovanjem. Među zakonima koji ih do tada čekuju su prijedlozi triju zakona kojima će se pooštriti kazne za počinitelje nasilja prema ženama, nasilja u obitelji ili nasilja prema drugim osobama. Riječ je o izmjenama Kaznenog zakonaZakona o zaštiti od nasilja u obitelji i Zakona o kaznenom postupku koji su nedavno prošli prvo saborsko čitanje.  

Za drugo čitanje, Vlada predlaže važne novine u Zakonu o kaznenom postupku. Regulira se uvođenje elektroničkog nadzora, odnosno elektroničke narukvice i to prvenstveno osoba u istrazi, rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji drži da nema razloga da okrivljenici koji su u istrazi budu u zatvorima, nego će ih se nadzirati elektronički.  U konačnom prijedlogu zakona jasnije se propisuje postupanje drugostupanjskog suda kada ukida prvostupanjsku presudu zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka. "Sada kroz izmjene kažemo da se (sud) mora očitovati ne samo o bitnim povredama, nego i svim drugim žalbenim razlozima kako bismo spriječili učestalo vraćanje predmeta s višeg na niži sud", objasnio je Bošnjaković.  

Izmjenama Kaznenog zakona predlaže se povećati zakonske okvire za kažnjavanje niza kaznenih djela, bilo dizanjem zakonskog minimuma kazne, bilo dizanjem minimuma i maksimuma. Napad na socijalnog radnika ili učitelja tretirao bi se kao napad na službenu osobu, jače bi se kaznenopravno štitilo osobe koje obavljaju poslove od javnog interesa ili u javnoj službi.

Vukovar mjesto posebnog pijeteta 

Zastupnici će ovaj tjedan raspraviti zakonski prijedlog da se Vukovar proglasi mjestom posebnog domovinskog pijeteta i tako očuva trajna uspomena i sjećanje na žrtvu koji je taj grad podnio u srpskoj agresiji. Zakon definira pojam posebnog domovinskog pijeteta i područje na koje se odnosi, mjesta, dani i način obilježavanja. Područja posebnog pijeteta su područje Grada Vukovara i naselje Bogdanovci, a Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru je središnje mjesto obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta.  

Sabor će razmotriti i Vladin prijedlog zakona da se se osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana s Vukovarsko-srijemske županije prenesu na državu, čime bi ta bolnica postala Nacionalna memorijalna bolnica, a svu brigu o njoj vodilo bi Ministarstvo zdravstva.  

Prvog radnog dana u tjednu zastupnici bi  trebali raspraviti šest točaka, a počet će ga raspravama na slobodnu temu.