c S
Dnevne novosti

Summit EU-SAD: Božinović i Bošnjaković predstavljaju prioritete predsjedanja Vijećem EU

11.12.2019 07:10 WASHINGTON, 11. prosinca 2019. (Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u srijedu u Washingtonu sudjeluju na ministarskom sastanku EU-SAD posvećenom pravosudno-sigurnosnim pitanjima, gdje će predstaviti i prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.
Policijska i pravosudna suradnja, posebno e-dokazi, borba protiv terorizma, bolja suradnja agencija EU-a i SAD-a, suočavanje s hibridnim prijetnjama i primjena novih tehnologija (5G, dronovi, umjetna inteligencija) o kojima će se raspravljati na sastanku u Washingtonu, bit će visoko na listi prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovini 2020. godine. Stoga je Hrvatska uz trenutnu predsjedavateljicu Vijeća EU Finsku u Washingtonu u središtu pozornosti, kazao je Božinović u izjavi Hini, najavljujući da će se ministarski sastanak poput ovoga u Washingtonu iduće godine održati u Dubrovniku.

Uoči sastanka u Washingtonu ministar pravosuđa Bošnjaković je s američkim kolegom Williamom Barrom potpisao ugovore kojima Hrvatska i SAD reguliraju pružanje uzajamne pravne pomoći kao i izručenja, što je važno i za ukidanje američkih viza hrvatskim građanima. Bezvizni režim i suradnja na suzbijanju kriminala i trgovine drogomIntenzivna suradnja hrvatske i američke vlade u tom segmentu traje još od posljednjeg Božinovićeva posjeta SAD-u početkom 2018. Uz niz sigurnosnih kriterija i učinkovitu provedbu ranije zaključenih sporazuma nedavno je objavljeno da je i broj odbijenih viza pao na rekordnih 4,02 posto, odnosno korak do granične vrijednosti od tri posto, što je zadnji uvjet za uključivanje Hrvatske u bezvizni program. O tome će Božinović razgovarati i s ministrom domovinske sigurnosti SAD-a Chadom Wollfom.

U posljednjih skoro dvije godine hrvatska policija i pripadnici američkih agencija FBI i DEA proveli su uspješno niz operativnih akcija, među kojima se posebno ističu Nana, Nexus i Familia. O budućoj suradnji će se razgovarati na FBI akademiji Quantico i učilištu Agencije za suzbijanje kriminaliteta droga DEA u Stafordu s njezinim ravnateljem Michaelom Barbutijem. U petak će Božinović održati sastanke u State Departmentu, te s predstavnicima vodećih američkih tvrtki iz vojno-sigurnosne industrije ACEBA, s kojima je nedavno u Zagrebu razmotrio mogućnosti suradnje na zajedničkim projektima.