c S
Dnevne novosti

Poboljšanje patentne zaštite, smjernice za državne potpore

12.12.2019 07:10 ZAGREB, 11. prosinca 2019. (Hina) - Vlada je u srijedu u drugo saborsko čitanje poslala prijedlog Zakona o patentu kojima želi unaprijediti patentnu zaštitu u Hrvatskoj te donijela smjernice politike državnih potpora za razdoblje od 2020. do 2022. godine.

Umjesto dosadašnjeg koncepta konsenzualnog patenta, kao alternative standardnoj zaštiti izuma patentom, Vlada predlaže uvođenje novoga koncepta registracijskog prava kojim će biti moguće zaštiti izum jednostavnijim i kraćim registracijskim postupkom - uporabnim modelom, uobičajenim za tu vrstu prava. Predlaže se i uvođenje prethodnog pretraživanja stanja tehnike i preliminarnog mišljenja o patentibilnosti izuma u ranoj fazi postupka za priznanje patenta. 

Uvode se i pravne pretpostavke za uspostavu suradnje između Europskog patentnog ureda i Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (DZIV), a namjera je osigurati visoku razinu kvalitete patentne zaštite i u područjima najnovijih i visokih tehnologija od posebnog strateškog interesa za Republiku Hrvatsku. Vlada je izglasala i Smjernice politike državnih potpora za razdoblje od 2020. do 2022. godine, koje se odnose samo na državne potpore industriji i uslugama, a ne na državne potpore u poljoprivredi i ribarstvu. Njima se trebaju voditi davatelji državnih potpora osim davatelja državnih potpora jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, jer imaju svoje proračune, pri planiranju i izradi novih prijedloga državnih potpora.

Kao najpoželjnije ističu se državne potpore horizontalne prirode i to u skladu s praksom EU, za istraživanje, razvoj i inovacije, zaštitu okoliša, usavršavanje, zapošljavanje te ulaganja, posebno u obliku regionalnih potpora. Davatelji državnih potpora upućuju se planirati dodjelu državnih potpora na temelju programa državnih potpora.