c S
Dnevne novosti

Sabor: Imovinske kartice sudaca bit će javno dostupne

12.12.2019 07:25 ZAGREB, 11. prosinca 2019. (Hina) - Izmjenama Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću i Zakona o Državnom sudbenom vijeću uklanjaju se tehničke prepreke za objavu imovinskih kartica sudaca i državnih odvjetnika, istaknuto je u srijedu u saborskoj raspravi u kojoj je oporba izrazila sumnju da će one doista i biti objavljene.

"Cilj izmjena je da se pravosudni dužnosnici dovedu u istu razinu s državnim dužnosnicima u pogledu objave imovinske kartice. Uklonjene su poteškoće povezane sa zaštitom osobnih podataka i imovinske kartice pravosudnih dužnosnika poredane su s dužnosničkim i bit će dostupne po istom principu", kazao je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović. Cilj je povećati transparentnost i povjerenje građana u pravosudni sustav, istaknula je Marija Jelkovac (HDZ) pojasnivši kako objava imovinskih kartica sudaca dosad nije zaživjela jer se počela primjenjivati EU uredba o zaštiti osobnih podataka zbog čega je trebalo uskladiti zakone.

Miro Bulj (Most), međutim, ne vjeruje da će suci i državni odvjetnici uopće htjeti dostaviti imovinske kartice. "Ne vjerujem da će ti ljudi uopće to dostaviti s obzirom na stanje u pravosuđu", kazao je. I Peđa Grbin (SDP) pita hoće li zakon ostati samo mrtvo slovo na papiru ili će zaživjeti u praksi. "Ni dosad nije postajala zapreka za objavu imovinskih kartica pravosudnih dužnosnika a Državno sudbeno vijeće se protiv toga borilo rukama i nogama i tražilo svaki zarez da to izbjegne", kazao je Grbin pitajući na koji se način misli obvezati DSV da svoju zakonom propisanu zadaću doista i obavi.