c S
Dnevne novosti

MORH: Novi ključan datum za HRZ 25. listopada - Rudijev prelet za Hrvatsku

13.12.2019 07:15 ZEMUNIK, 12. prosinca 2019. (Hina) - U vojarni u Zemuniku u četvrtak je obilježena 28. obljetnica osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), pripadnicima HRZ-a dodijeljena su promaknuća i nagrade, a ministar obrane Krstičević najavio je novi datum Dana HRZ-a 25. listopada, koji označava povijesni prelet Rudolfa Perešina za Hrvatsku 1991.

Svečanosti u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku nazočile su i obitelji poginulih hrvatskih pilota Perešina, Živkovića i Vukušića, priopćeno je iz Ministarstva obrane. Izaslanik predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Zrinkov Petener rekao je da je u proteklih 28 godina HRZ prošao dugi put do suvremenog ratnog zrakoplovstva. „U prvim danima pripadnici HRZ-a bili su nošeni domoljubljem i hrabrošću. Neki od njih nažalost danas nisu s nama jer su položili svoje živote u borbi za hrvatsku slobodu. Zbog njih danas možemo razgovarati o budućnosti HRZ-a i naše Hrvatske vojske“, dodao je.

Ministar Krstičević najavio je na svečanosti novi datum obilježavanja HRZ-a, 25. listopada, koji označava povijesni prelet legendarnog pilota Rudolfa Perešina za Hrvatsku 1991. Taj događaj bio je velika prekretnica u razvoju HRZ-a, a Perešin se u tim teškim trenucima usudio reći da je Hrvat i neće pucati na svoj narod. „Zbog Rudijevog povijesnog čina i snažne poruke predlažemo promjenu datuma obilježavanja Dana HRZ-a na 25. listopada čija bi simbolika podsjećala buduće generacije hrvatskih pilota na herojstvo Rudolfa Perešina i svih ostalih koji su ga stvarali. Želja je povezati vrijednosti pilota iz Domovinskog rata s vrijednostima današnjih, modernih vojnih pilota, a to su odlučnost, stav, hrabrost, prkos i ljubav prema svom narodu i Domovini“, naglasio je Krstičević.

Podsjetio je da je u mandatu ove Vlade vraćen avion Rudolfa Perešina koji simbolizira hrabrost, prkos, nadu i ljubav prema svom narodu i Domovini i u nekoliko mjeseci pogledalo ga je više od 150 tisuća ljudi. Ministar je zahvalio svim pilotima i zrakoplovnim tehničarima za doprinos sustavu sigurnosti, dodavši da je nakon 28 godina postignut veliki pomak u sposobnostima i kapacitetima HRZ-a.U mandatu ove Vlade u sastav HRZ-a ušli su helikopteri Kiowa Warrior koji su dostigli punu operativnu sposobnost, remontirani su helikopteri Mi-171Sh, a uskoro dolaze i moćni američki helikopteri „Crni Jastreb“.

Upravo je jučer Vlada donijela odluku kojom se prihvaća donacija dva helikoptera „Crni Jastreb“ te kojom kupujemo dodatna dva helikoptera, uz svu potrebnu obuku i logističku potporu, naglasio je ministar Krstičević.Najavio je nastavak izgradnje jačeg HRZ-a. „Osim nabave helikoptera, ovih dana očekujemo slanje ponude za višenamjenski borbeni avion. Tako je prije dva dana i Vijeće za nacionalnu sigurnost dalo čvrstu potporu nabavi aviona kojom ćemo značajno osnažiti borbenu komponentu našeg zrakoplovstva i osigurati sigurnost hrvatskog neba i sigurnost Hrvatske u vremenima koja su pred nama“, rekao je Krstičević.P

rvi međunarodni zrakoplovni miting u Zadru na Dan državnosti - 30. svibnja 2020. Povećanom interesu mladih za HRZ, dodao je, pridonijeti i prvi međunarodni aeromiting u Zadru i to na 30. svibnja - na hrvatski Dan Državnosti.General Šundov podsjetio je da se HRZ stvarala ni iz čega. "Na sportske, poljoprivredne i školske avione sami smo ugrađivali oružne sustave. Improvizirali smo i herojskim djelovanjima i odvažnim preletima naših pilota heroja iz zrakoplovnih baza bivše JNA, značajno je podizan moral naših branitelja i vjera u konačnu pobjedu“, istaknuo je general Šundov. Podsjetio je i na značaj pomoći prvog borbenog aviona u deblokadi grada Dubrovnika u Domovinskom ratu, dodavši da će se nastaviti razvoj HRZ-a.

Zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec zahvalio je svim vojnim pilotima i zrakoplovnim tehničarima.„Imamo obavezu služiti našem narodu i domovini",  poručio je Križanec. Zadarski župan Božidar Longin i zadarski gradonačelnik Branko Dukić zahvalili su pripadnicima HRZ-a na svemu što čine za sigurnost građana, rekavši da je njihova uloga posebno važna za vrijeme protupožarne sezone.U letačkom djelu programa nastupila je akrobatska skupina HRZ-a „Krila Oluje“, dok su helikopteri OH-58 Kiowa Warrior izveli pokaznu vježbu. Na svečanosti u vojarni u Zemuniku bili su i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Bugarske Krasimir Karakačanov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov i drugi visoki uzvanici.