c S
Dnevne novosti

Ovršni zakon u treće čitanje, oštrije kazne za nasilnike

16.12.2019 07:30 SABOR
ZAGREB, 13. prosinca 2019. (Hina) - Hrvatski sabor u petak je u treće čitanje poslao Prijedlog Ovršnog zakona, pooštrio je kazne za obiteljsko i spolno nasilje te je utvrdio da će se napad na učitelja i socijalnog radnika tretirati kao napad na službenu osobu.

Izmijenivši, naime, Kazneni zakon te Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji i Zakon o kaznenom postupku povećao je okvire za kažnjavanje niza kaznenih djela. Donesenim zakonima na drugačiji je način definirano kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka i ono je kao posebno kazneno djelo brisano te je inkorporirano u kazneno djelo silovanja. Povećane su kazne za silovanje te, ovisno o težini djela, iznose najmanje jednu do 10 godina zatvora. Veće su kazne predviđene i za bludne radnje i spolno uznemiravanje. Iz zakona je brisano kazneno djelo teškog sramoćenja koje je posebno pogađala novinare koji su njegovo brisanje tražili već nakon prve nepravomoćne presude nakon što je to kazneno djelo uvedeno Kaznenim zakonom 2011., koji je na snagu stupio 2013. godine.

Izmjenama Zakona o kaznenom postupku uređeno je uvođenje elektroničkog nadzora, odnosno elektroničke narukvice i to prvenstveno osoba u istrazi. Prevladao je, naime, stav kako nema razloga da okrivljenici u istrazi budu u zatvorima, nego će ih se nadzirati elektronički.

Ovršni zakon u treće čitanje

Uz objašnjenje da je na njegov konačan tekst podnijet veći broj amandmana, Sabor je Ovršni zakon poslao na još jedno, treće čitanje kako mu je to predložila Vlada koja je zakon izradila. 

Donio je zakone o biljnom zdravstvu, o genetski modificiranim organizmima, o provedi Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća od 17. travnja ove godine o Europskoj građanskoj inicijativi. 

Prijedloge zakona o progašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta te o prijenosu osnivačkih prava nad vukovarskom bolnicom sa županije na državu uputio je u drugo čitanje.  

Prihvatio je Programsko i financijsko izvješće HOO, te Izvješće o radu HAZU-a u prošloj godini, donio nekoliko kadrovskih odluka, Daniela Glunčića, koji odlazi na novu dužnost, razriješio je dužnosti predstojnika Ureda predsjednika Sabora.  

Odbijen SDP-ov prijedlog  

Sabor je odbio SDP-ov prijedog da izmjeni Zakon o izboru predsjednika i propiše da su i na njima birački odbori višestranački. SDP-ovce je, pak, posebno razljutilo što su vladajući odbili raspravu o njihovu amandmanu da se briše odredba da je birač obvezan potpisati preuzimanje glasačkog listića.