c S
Dnevne novosti

U 2019. nastavio se pad broja smrtnih kazni u SAD-u

18.12.2019 07:00 WASHINGTON, 17. prosinca 2019. (Hina/AFP) - Sa 22 pogubljenja u 2019. nastavio se pad broja smrtnih kazni u Sjedinjenim Državama gdje se u više navrata postavljalo pitanje krivnje osuđenika, objavilo je Informativno središte o smrtnoj kazni (DPIC).
"Godina 2019. je zamalo postala godina pogubljenja nedužnih", rekao je Robert Dunham, ravnatelj te neovisne ustanove koja je referentna za smrtne kazne.Dvojica osuđenika na smrtnu kaznu proglašena su nedužnima ove godine pošto su više od 40 godina proveli iza rešetaka, čime se ukupni broj osuđenih na smrt koje je sud na kraju proglasio nedužnima penje na 166, navodi se u godišnjem izvješću DPIC-a.

Dva izvršenja smrtne kazne odgođena su zbog ozbiljnih sumnji u krivnju osuđenika. Bio je to slučaj s Rodneyjem Reedom koji je imao potporu milijuna Amerikanaca, zastupnika i zvijezda kao što su Kim Kardashian i Beyonce. No, navodi DPIC, dva zatvorenika su pogubljena unatoč "osnovanoj sumnji u njihovu krivnju". "Naši sudovi i vlasti prečesto ne priznaju potencijalno pogubne pogrješke i prečesto donose mjere kako bi sakrili istinu", dodaje Dunham u priopćenju. Po njegovu mišljenju, time se tumači neprestani pad javne potpore smrtnoj kazni.