c S
Dnevne novosti

Austrijski sud ukinuo zakon koji je vezao socijalnu pomoć s poznavanjem jezika

18.12.2019 07:05 BEČ, 17. prosinca 2019. (Hina/dpa) - Stranci u Austriji neće više dobivati manju socijalnu pomoć ako ne nauče njemački jezik, stoji u presudi ustavnog suda kojim je ukinut zakon prethodne desne vlade. 
Taj je zakon bio jedan od niza mjera koju je koalicija konzervativaca i krajnje desnice smislila kako bi Austriju učinila manje privlačnom potencijalnim imigrantima. Sud je sada odlučio da vezanje isplata socijalne pomoći za poznavanje jezika krši ustav jer diskriminira one s poteškoćama u učenju ili one koji uspiju pronaći posao za koji im nije potreban njemački jezik. 

Sud je ukinuo i mjeru koja je postupno smanjivala isplate za svako dodatno dijete. Zakon je posebno negativno uticao na migrantske zajednice koje u pravilu imaju veće obitelji od Austrijanaca."Ova mjera stavila je u nepovoljan položaj obitelji s nekoliko djece. Ona je objektivno neopravdana a time i neustavna", priopćio je sud. 

Presuda stiže tjedan dana nakon što je isti sud odbacilo zakon o policijskom nadzoru online aktivnosti koje je također donijela prošla vlada. Ona je pala u svibnju, nakon što je otkriven korupcijski skandal čelnika krajnje desnice Heinz-Christiana Strachea, potpredsjednika u vladi Sebastiana Kurza. Kurz trenutno o novoj vladi pregovara sa zelenima.