c S
Dnevne novosti

Facebookovi alati za prijenos podataka u skladu sa zakonom

20.12.2019 07:05 LUXEMBOURG, 19. prosinca 2019. (Hina/Reuters/dpa) - Facebookovi alati za prijenos korisničkih podataka u inozemstvo u skladu su s europskim zakonima, rekao je u četvrtak nezavisni odvjetnik europskog suda, upozorivši ipak regulatore da po potrebi reagiraju na moguću zloupotrebu.
„Odluka Komisije 2010/87/EU o standardnim ugovornim klauzulama o prijenosu osobnih podataka na obradu u treće zemlje valjana je”, napisao je nezavisni odvjetnik na Sudu Europske unije Henrik Saugmandsgaard Øe. Austrijanac Max Schrems, student prava koji je 2015. godine uspješno osporio nekadašnje europske propise o zaštiti privatnosti „Safe Harbour”, pokrenuo je spor protiv Facebooka zbog primjene standardnih ugovornih klauzula u prijenosu podataka, tvrdeći da ne jamče dovoljnu zaštitutu.

Mišljenje savjetnika nije obvezujuće za sud ali ga on u većini slučajeva usvaja. Nakon objave mišljenja Schrems je kazao da je "načelno zadovoljan". „Svi će i dalje imati nesmetan protok informacija sa SAD-om, poput slanja elektronske pošte ili rezerviranja hotelskog smještaja u SAD-u", kazao je. "Zapravo je na SAD-u da osigura osnovnu zaštitu privatnosti za strance. Inače nitko više neće povjeravati američkim kompanijama svoje podatke", pojasnio je Schrems.

Prijenos korisničkih podataka u SAD i druge zemlje na temelju standardnih ugovornih klauzula uobičajena je praksa široke lepeze kompanija, od banaka do industrijskih divova, podsjeća Reuters. Klauzule podupiru važne poslovne aktivnosti kompanija i primjenjuju se u podnajmu usluga, infrastrukturi računalnog oblaka, čuvanju podataka, upravljanju ljudskim resursima, plaće, financijama i marketingu, tumači Reuters. Skupina tehnoloških divova, uključujući Apple, IBM, Microsoft i Siemens upozorila je da su klauzule ključne za normalno poslovanje kompanija u čitavom nizu sektora.

"S obzirom na raširenu primjenu klauzula u prijenosu podataka u SAD i druge zemlje širom svijeta, presuda Suda pravde EU-a vjerojatno će imati značajne konzekvence za kompanije u cijelom svijetu", kazao je Thomas Boue iz Software Alliancea BSA. "U ovom je slučaju na kocki bila mogućnost globalnog prijenosa podataka", dodao je Boue.