c S
Dnevne novosti

Airbnb ostao izuzet od europskih propisa o nekretninama

20.12.2019 07:15 LUXEMBOURG, 19. prosinca 2019. (Hina/Reuters) - Najviši sud Europske unije u četvrtak je presudio da je američka internetska stranica za iznajmljivanje Airbnb internetska platforma, a ne posrednik za iznajmljivanje nekretnina.

Slučaj je pokrenut na Sudu pravde Europske unije (CJEU) nakon pritužbe francuskog turističkog udruženja AHTOP.„Priroda povezanosti između posredovanja i pružanja smještaja nije opravdala odstupanje od klasifikacije te usluge posredovanja kao 'usluge informacijskog društva'”, priopćio je CJEU.

Sud je također okrivio Francusku jer nije obavijestila Europsku komisiju o zahtjevu Airbnb-u za ishođenje profesionalne licence agenta za nekretnine. „Želimo svima biti dobri partneri i već smo surađivali s više od 500 (lokalnih) vlada kako bismo pomogli domaćinima da dijele svoje domove, slijede pravila i plaćaju porez”, stoji u priopćenju Airbnba koji je pozdravio tu presudu.

Airbnb se zadnjih godina suočio s hotelijerima i vlastima u gradovima poput New Yorka do Amsterdama, Berlina i Pariza. Optužen je i da utječe na nestašicu stambenih jedinica i otežava kupnju ili najam stana stanovnicima s nižim primanjima. Za Airbnb je slučaj Francusku važan, jer je Međunarodni olimpijski odbor odlučio promovirati tvrtku za smještaj tijekom Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.