c S
Dnevne novosti

Slovenski sud poništio smrtnu presudu domobranskom generalu Rupniku

09.01.2020 07:00 LJUBLJANA, 8. siječnja 2020. (Hina) - Slovenski vrhovni sud poništio je iz procesnih razloga presudu iz 1946. kojom su komunističke vlasti osudile na smrt i strijeljale domobranskog generala Leona Rupnika zbog izdaje i suradnje s okupatorom, prenose u srijedu slovenski mediji.
Poništenje presude tražio je jedan od Rupnikovih potomaka, a sud je utvrdio da je u postupku bilo više pravnih pogrešaka i da se nije odvijao po tada važećim pravilima, piše list Dnevnik. 

Rupnik je od 1941. do 1945. u tzv.  Ljubljanskoj provinciji pod okupacijom Talijana i Nijemaca surađivao s okupacijskim vlastima i osnovao domobranstvo koje se borilo protiv partizana. Strijeljan je kod ljubljanskog groblja Žale u rujnu 1946., ali mu je grob nepoznat.

U procjeni presude iz 1946., vrhovni sud je polazio od procesnih standarda koji su vrijedili u vrijeme suđenja te je utvrdio da presuda u većem dijelu nije sadržavala obrazloženja za svaku točku presude, kako je to bilo potrebno. Zbog toga je presuda poništena i slučaj vraćen na ponovno odlučivanje okružnog suda u Ljubljani, prenose mediji.