c S
Dnevne novosti

Poslodavci: Koncentrirati se na rezultate, a ne papire

17.01.2020 07:10 ZAGREB, 16. siječnja 2020. (Hina) - Administriranje projekata iz EU-ovih fondova trebalo bi biti koncentrirano na rezultate i doprinose projekata, a manje na papire, ističu u četvrtak iz Hrvatske udruge poslodavaca u povodu kritičkog istupa dekana FER-a Gordana Gledeca.
Direktorica HUP-ove Udruge profesionalaca za fondove Europske unije Petra Sentić upozorava da je Hrvatska pri vrhu ljestvice zemalja opterećenih procedurama i birokratskim preprekama. No, činjenica je, kaže Sentić, da su administrativne obveze svakog korisnika EU fondova jednake, neovisno o tome radi li se projekt o izgradnji vodovoda, istraživanju i razvoju ili malom projektu jedne udruge.

"Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava predviđa da korisnici šalju izvještaje sa svim popratim dokazima svaka tri mjeseca. Međutim izvješća su ujedno i zahtjevi za nadoknadom sredstava, pa kada bi izvješća bila rjeđa, rjeđa bi bila i plaćanja korisnicima. Ključ bi uvijek trebao biti samo povremeni pregled 'papirologije' temeljen na pametnoj procjeni rizika od mogućih nepravilnosti i podbačaja konkretnog korisnika i konkretnog projekta, koje bi trebale institucije raditi, s ciljem da pregledaju samo 10 posto papira i 100 posto rezultata", kaže Sentić.

Općenito govoreći, dodaje,  sustav bi trebao više biti zainteresiran za stvarne rezultate i doprinose projekata, a manje za papire. Najavljuje da će HUP te zahtjeve nastaviti zastupati kroz sva radna tijela povezana s programiranjem idućeg financijskog razdoblja u kojima je uključen. "Među pravilima i smjernicama za novo razdoblje, ovaj je problem prepoznala i Europska unija, pa se daje naslutiti da će se u novim općim pravilima konačno naći mjesta za jednostavnija pravila provjere, temeljena više na rezultatima i učincima, a manje na dokumentiranju troškova“, kaže Sentić.

Dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Gordan Gledec iskoristio je u utorak svečanu dodjelu EU ugovora za istraživanje mjera prilagodbe klimatskim promjenama za kritiku administracije, istaknuvši kako je administrativni teret ponekad deset puta veći od istraživačkog doprinosa.