c S
Dnevne novosti

Bošnjaković žali zbog nazadovanja Hrvatske na listi percepcije korupcije

24.01.2020 07:30 ZAGREB, 23. siječnja 2020. (Hina), Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u četvrtak je izrazio žaljenje što je Hrvatska pala na ljestvici indeksa percepcije korupcije Transparency Internationala, no i rekao kako je riječ "isključivo o dojmu".

Organizacija Transparency International u petak je objavila listu percepcije korupcije za 2019. na kojoj je Hrvatska pala na 63. mjesto, što je za tri mjesta niže nego prošle godine.

Ovo je četvrta godina zaredom da Hrvatska stagnira ili pada na toj listi."Moram izraziti žaljenje što smo opet pali na ljestvici, iako se ovdje radi isključivo o dojmu", rekao je Bošnjaković na konferenciji za novinare nakon završetka neformalnog sastanka europskih ministara pravosuđa.

Ministar je kazao kako je Hrvatska u procesu pristupanja EU-u "ugradila brojne mehanizme koji jamče neovisnost pravosuđa". Podsjetio je da se mijenjao ustav, načini imenovanja sudaca i državnih odvjetnika te kako se "potpuno eliminirala politika iz tih procesa", pa je izrazio žaljenje da takve mjere "u javnosti još nisu prepoznate". 

"Moramo ustrajavati na savjesnom i odgovornom radu, boljim rezultatima nego što ih imamo danas. Ti se rezultati iz godine u godinu popravljaju", zaključio je Bošnjaković.