c S
Dnevne novosti

U Wuhanu četvero Hrvata, MVEP savjetuje da se ne putuje u taj dio Kine

27.01.2020 07:05 ZAGREB, 25. siječnja 2020. (Hina) - Četvero hrvatskih državljana nalazi se trenutno u kineskom gradu Wuhanu, epicentru epidemije opasnog koronavirusa, potvrdilo je u subotu Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) i savjetovalo da se ne putuje u to područje.
Koronavirus je dosad usmrtio najmanje 41 osobu i zarazio gotovo 1300 diljem svijeta otkako je krajem prošle godine otkriven u Wuhanu, oko 800 kilometara od Šangaja.MVEP je u subotu Hini potvrdio kako se četiri hrvatska državljana nalaze u tom gradu s 11 milijuna stanovnika u pokrajini Hubei. Većina zaraženih i gotovo svi umrli su u Hubeiju gdje su dužnosnici uveli stroge restrikcije za putovanja i za javna okupljanja.

Ministarstvo je savjetovalo građanima da ne putuju u taj dio Kine i pozvalo ih da prate obavijesti kineskih vlasti i Svjetske zdravstvene organizacije. Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti objavio je da su slučajevi potvrđeni i u Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Vijetnamu, Nepalu, Maleziji, Francuskoj i Australiji. U centru očekuju daljnje širenje tog virusa ranije nepoznatog medicini.

Koronavirus obično napada životinje, ali u nekim se slučajevima može prenijeti i na ljude, poput epidemije SARS-a 2003.Virus je izazvao alarm, no još uvijek je mnogo nepoznanica, poput one koliko je zapravo opasan te koliko se lako širi među ljudima. Virus može izazvati upalu pluća koja je u nekim slučajevima bila smrtonosna.

Vlasti u Hubeiju počele su u četvrtak zatvarati gradove u pokušaju da spriječe širenje virusa. Karantene su uvedene u najmanje 13 gradova u kojima ukupno živi više od 43 milijuna ljudi. Prekinut je javni promet i zatvoreni su aerodromi i željezničke postaje. 

Kina uvodi strože mjere i zabranu putovanja

Kina uvodi strože mjere dok pokušava obuzdati širenje novoga virusa od grada do grada. Na snazi su ograničenja putovanja u javnom prijevozu, no od nedjelje zabranjena će biti i privatna vozila iz središta Wuhana. U Hubei su zrakoplovom stigle ekipe vojnih medicinskih stručnjaka. U mnogim kineskim gradovima otkazane su proslave lunarne Nove godine koje su počele u subotu. Širom kontinentalne Kine putnicima se mjeri temperatura zbog provjere imaju li groznicu, a željezničke postaje zatvorene su u nekoliko gradova.

U Hong Kongu je proglašen najviši stupanj izvanrednog stanja, a školski su praznici produljeni. Od nedjelje će u glavnom gradu Pekingu biti obustavljene sve međugradske autobusne linije, objavili su mediji u subotu. Sjedinjene Države će u nedjelju čarter letom vratiti svoje državljane i diplomate iz Wuhana, objavio je u subotu američki list Wall Street Journal. Zrakoplovom će se prebaciti oko 230 diplomata i drugih američkih državljana te njihove obitelji. Washington je dobio odobrenje kineskoga ministarstva vanjskih poslova i drugih vladinih agencija nakon pregovora proteklih dana, navodi list.