c S
Dnevne novosti

Valbandon: Počela obuka policijskih službenika za nadzor kopnene granice

28.01.2020 07:15 VALBANDON, 27. siječnja 2020. (Hina) - U Valbandonu u uslužnoj jedinici MUP-a u ponedjeljak je počela obuka za nadzor kopnene granice za 18 policijskih službenika, među kojima su i polaznici iz zemalja s tzv. zapadnobalkanske migrantske rute - Albanije, Sjeverne Makedonije, Kosova, Srbije, Crne Gore i BiH.

Obuka se provodi u suradnji Policijske akademije MUP-a kao nositelja projekta i policijske akademije SR Njemačke kao partnera, uz financijsku i tehničku potporu Frontexa. Projekt prvi put predviđa uključivanje polaznika iz trećih zemalja, ponajprije onih na tzv. zapadnobalkanskoj ruti - Albanije, Sjeverne Makedonije, Kosova, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

"S obzirom na to da je zapadnobalkanska ruta i dalje jedna od najaktivnijih migracijskih ruta kroz koje migranti ilegalno ulaze u Europsku uniju, ključno je ojačati spremnost i znanje svih pripadnika granične policije i u zemljama članicama i nečlanicama EU, uz poseban fokus na zaštitu ljudskih prava i postupanje s ranjivim skupinama", istaknula je pomoćnica načelnika policijske akademije u Zagrebu Mirjana Abramović. Dodala je kako je riječ o praktičnoj obuci za 18 polaznika koji će na početku biti upoznati s europskim regulativama i s postupcima te kako štititi vanjsku granicu Europske unije.

Obuka se uglavnom temelji na praktičnim vježbama uz aktivno vođenje trenera, stručnjaka za nadzor granice i zaštitu ljudskih prava. "Od sutra će zajedno raditi u timovima i odlaziti na teren. Scenariji su pripremljeni i nakon svakog slučaja morat će napisati operativna izvješća u skladu s Frontexovom procedurom", istaknula je Abramović i dodala kako tim projektom MUP osnažuje svoju edukacijsku ulogu u regiji, a Policijska akademija jača međunarodne odnose s partnerima u regiji te osobito sa saveznom policijom SR Njemačke.