c S
Dnevne novosti

Sabor danas o radu studenata i rodiljnim i roditeljskim potporama

29.01.2020 07:30 SABOR
ZAGREB, 28. siječnja 2020. (Hina) - Hrvatski sabor će danas, na početku novog radnog tjedna, raspraviti izmjene Zakona o obavljanju studentskih poslova, kojima se širi  krug studenata koji mogu raditi preko studentskih ugovora.
Prema Vladinu prijedlogu, takvu bi mogućnost dobili i strani studenti koji nisu državljani članica Europske unije, studenti pod međunarodnom zaštitom i studenti na razmjeni. U Hrvatskoj je trenutno nekoliko stotina studenata kojima bi se tim izmjenama omogućio rad preko studentskih ugovora, precizirala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Sabor ovoga tjedna planira raspraviti devet točaka, među kojima i izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama slijedom kojih bi se od 1. travnja povećale potpore za drugih šest mjeseci djetetova života. U prvih šest mjeseci rodiljna je potpora za zaposlene ili samozaposlene roditelje jednaka punoj plaći, a u slijedećih šest, ako roditeljski dopust koriste oba roditelja, ograničena je na 3991 kunu. Od 1. travnja rodiljne potpore rastu za 41,6 postoOd 1. travnja taj bi se se iznos podignuo za 1663 kune i iznosio bi 5654 kuna, što je povećanje od 41,6 posto, no za roditelje koji imaju veću plaću od toga to će i dalje značiti smanjenje prihoda u drugih šest mjeseci. Vlada predlaže i rješenje po kojem bi prije ostvarenja prava na potporu, umjesto 12 mjeseci, trebalo imati najmanje devet mjeseci radnog staža. Takva zakonska rješenja, procjena je HZZO-a koji odlučuje o pravima iz sustava rodiljnih i roditeljskih potpora, državu će ove godine stajati dodatnih 161 milijuna kuna.

Sabor će ovotjedni rad zaključiti u petak uobičajenim glasovanjem u podne.