c S
Dnevne novosti

Božinović: Potrebni su kontrolni mehanizmi dužnosnika

30.01.2020 07:10 ZAGREB, 29. siječnja 2020. (Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u srijedu da su potrebni kontrolni mehanizimi dužnosnika i da oni trebaju biti što viši, ovisno o tome koliko je visoka pozicija nekog javnog djelatnika.
Božinović je to rekao novinarima koji su ga nakon svjedočenja na suđenju Tomislavu Sauchi u aferi Dnevnice pitali trebaju li ministri prolaziti sigurnosne provjere, slijedom jučerašnje izjave premijera Andreja Plenkovića koji je rekao da ministri ne prolaze sigurnosne provjere."Naravno da su potrebni kontrolni mehanizimi, da oni moraju biti što viši, ovisno o tome koliko je visoka pozicija nekog javnog djelatnika", rekao je Božinović, dodavši da su standardi sve striktniji i stroži, što misli da je dobro. Kad je riječ o načinu na koji bi se to tehnički obavilo rekao je da o tome ne može govoriti. Dodao je, međutim da nije velika filozofija kako to napraviti, ali treba tome dati vremena."Mi proživljavamo tranziciju u puno sfera rada, jedna od tih je imenovanje osoba na odgovorne dužnosti, nešto što se nekad nije ni postavljalo kao pitanje danas postaje vrlo važno i kažem to je dobro", zaključio je Božinović.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak kako nije znao niti je mogao znati za okolnosti imovinske afere razriješenog ministra zdravstva Milana Kujundžića, jer, uz ostalo, ministri ne prolaze sigurnosnu provjeru.Upitan bi li ministri trebali, prije odabira na dužnost, proći veće provjere, Plenković je kazao da sada "kada gleda sve ovo skupa, to možda ne bi bilo loše raditi". Pojasnio je da ministri ne prolaze sigurnosne provjere te da on kao premijer, nema mehanizama provjeriti podatke koji se pojavljuju u medijima.