c S
Dnevne novosti

Odobren postupak za zajam IBRD-a za učinkovito pravosuđe

07.02.2020 07:30 EURI
ZAGREB, 6. veljače 2020. (Hina) - Vlada je u četvrtak odobrila pokretanje postupka za sklapanje ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD)  u iznosu od 100 milijuna eura za projekt učinkovitog pravosuđa za bolje poslovno okruženje.

Projekt se sastoji od dvije komponente - smanjenja administrativnog opterećenja u poslovanju poduzeća i osnaživanja gospodarske klime povećanjem učinkovitosti pravosuđa. Ukupna vrijednost predloženog zajma je 100 milijuna eura. Pritom je za prvu komponentu predviđen iznos od 25 milijuna eura. Ta je komponenta u nadležnosti Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Druga komponenta zajma u nadležnosti je Ministarstva pravosuđa, a odnosi se na širenje upotrebe elektroničkih usluga u pravosuđu, smanjenje broja sudskih predmeta starijih od 10 godina te smanjenje vremena za prvostupanjske odluke u parničnim i stečajnim predmetima pred trgovačkim sudovima.

Jedna od namjena zajma unutar druge komponente je ulaganje u pravosudnu infrastrukturu, u sklopu čega se planira obnova zgrada pravosudnih tijela u Zagrebu (Općinski građanski sud i Općinski radni sud), Kutini (Općinski sud), Vinkovcima (Općinski sud) i Varaždinu (Općinski sud, Trgovački sud, Županijski sud i Županijsko državno odvjetništvo). Ukupni troškovi druge komponente su 73,1 milijuna eura predstavlja troškove upravljanja projektom. U državni proračun bit će uplaćeno 50 milijuna eura zajma i to po ostvarenju dogovorenih rezultata, a preostalih 50 milijuna eura odnosi se na izravno ulaganje u pravosudnu infrastrukturu i vođenje projekta.