c S
Dnevne novosti

Sudanska vlada i pobunjenici iz Darfura dogovorili izručenja ICC-u

12.02.2020 07:00 KARTUM, 11. veljače 2020. (Hina/Reuters) - Sudanska vlada i pobunjeničke skupine u problematičnoj regiji Darfur dogovorili su se na mirovnim pregovorima u Jubi kako će omogućiti da se oni koje traži Međunarodni kazneni sud (ICC) pred njim i pojave, rekao je Reutersu ministar informiranja Faisal Saleh u utorak.
ICC traži izručenje dugogodišnjeg predsjednika Omara al-Bašira, koji je srušen tijekom masovnih prosvjeda prošle godine, no ministar ga nije posebno izdvojio. Međutim, Baširov odvjetnik je rekao da njegov klijent odbija imati bilo kakvog posla s ICC-om je je to "politički sud" te da su optužbe tog suda dio zapadnjačke zavjere. Vlada i pobunjeničke skupine dogovorili su se tijekom sastanka u glavnom gradu Južnog Sudana o četiri mehanizma uključujući i „pojavljivanje onih za kojima je izdan nalog za uhićenjem pred ICC-om“, izjavio je Mohamed al-Hasan al-Taiši, član sudanskog suverenog vijeća.Glasnogovornik ICC-a odbio je komentirati.

Sukob se proširio Darfurom 2003. godine nakon što su većinski nearapski pobunjenici ustali protiv Kartuma. Vladine snage i većinski arapska milicija koje su mobilizirane kako bi ugušile pobunu, optužene su za zločine.  U zapadnom Darfuru uglavnom je mirno od 2010. godine, iako je i tamo u protekle tri godine bilo povremenih sukoba. U nasilju u regiji zapadnog Darfura ubijeno je 65 ljudi, ranjeno je više od 50, dok je tisuće ljudi raseljeno, rekla je međunarodna mirovna misija.