c S
Dnevne novosti

Sabor danas o poslovanju HRT-a i rodiljnim naknadama

13.02.2020 07:30 SABOR
ZAGREB, 12. veljače 2020. (Hina) - Hrvatski sabor u četvrtak će raspravljati o izvješćima o poslovanju Hrvatske radiotelevizije za 2016., 2017. i 2018 godinu te prijedlogu Mosta da se izmijeni Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama.
Na HRT-u 2018. godinu obilježili su ponovno otvaranje dopisništava u Mostaru i Sarajevu, prijenos svjetskog prvenstva u nogometu u Rusiji, uspjeh serija "Čuvar dvorca" i "Novine" te porast gledanosti, povećana dobit i smanjena kreditna zaduženost javnog servisa, ističe se u u izvješću HRT-a. Ostvarena dobit HRT-a u 2018. godini iznosila je 81,3 milijun kuna i usmjerena je izravno na sanaciju prenesenih gubitaka ostvarenih u prethodnim razdobljima. Pozitivan rezultat utjecao je i na poboljšanje likvidnosti i na smanjenje zaduženosti prema bankama. Provedena su i velika ulaganja u dugotrajnu nematerijalnu i materijalnu imovinu, te je u sklopu tog investicijskog ciklusa izvršeno sveukupno 212,72 milijuna kuna ulaganja u dugotrajnu imovinu, što je pridonijelo i proizvodnji programa na svih pet kanala u visokoj HD tehnologiji, navodi se u izvješću o poslovanju HRT-a.

Izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama Most predlaže minimalnu naknadu od 3991 kunu za sve majke tijekom prve godinu djetetova života, a za majke koje primaju više od tog iznosa punu plaću. Kad je riječ o majkama koje imaju troje i više djece ili blizance, u Mostu predlažu za majke koje se nakon prve godine djeteta žele vratiti na posao da uz svoju plaću mogu koristiti i mjesečnu naknadu od 2.328,20 kuna. Također predlažu da bake i djedovi umjesto roditelja mogu koristiti roditeljski dopust, roditeljsku poštedu od rada ili roditeljsku brigu o djetetu i za to primaju naknadu od 2.328, 20 kuna.

Za četvrtak u podne predviđeno je i glasanje o izvješću saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva o odmrzavanju zastupničkog mandata Milana Kujundžića (HDZ), bivšeg ministra zdravstva,  te o prestanku mandata Romane Jerković (SDP) koja odlazi u Europski parlament a koju će zamijeniti Mirela Ahmetović (SDP).