c S
Dnevne novosti

Zbog smrti mladog splitskog zatvorenika obitelj podnosi odštetni zahtjev od 700.000 kuna

13.02.2020 07:20 SPLIT, 12. veljače 2020. (Hina) - Splitski odvjetnik Vinko Ljubičić, koji zastupa roditelje Kristiana Vukasovića (18) preminulog nakon boravka u splitskom zatvoru, uskoro bi sudu trebao podnijeti odštetni zahtjev na iznos od 700 tisuća kuna s obzirom da je Općinsko državno odvjetništvo odbilo zahtjev za mirnim rješenjem spora.
U Državnom odvjetništvu, kako se doznaje u srijedu, ne smatraju da postoji uzročno-posljedična veza između postupanja državnih tijela i Kristianove smrti.Kristian Vukasović je krajem kolovoza prošle godine preminuo u splitskoj bolnici gdje su ga prvog dana kolovoza prebacili iz splitskog zatvora.U travnju 2019. osuđen je na osam mjeseci zatvora zbog izazivanja požara u kojima je izgorjelo pet maslina, par stabala i dva hektara trave. Sam je odšetao u policijsku postaju i prijavio se. Unatoč tome što je bio dijete s posebnim potrebama, što je imao teži invaliditet, potrebu za cjelodnevnu pomoć i njegu te što je bolovao od poremećaja piromanije smješten je u istražni zatvor Bilice u Splitu.

Kazneni postupak se protiv njega redovito vodio pa mu se sudilo kao zdravoj osobi. Nakon što je završio u istražnom zatvoru bio je u teškom psihičkom stanju i nekoliko je puta prebacivan u zatvorsku bolnicu u Zagrebu gdje mu je dijagnosticiran suicidalni poriv.Usprkos tome vraćen je u zatvorsku ćeliju na splitskim Bilicama odakle je u komi prebačen u splitsku bolnicu gdje je i preminuo. Nalaz obdukcije, koji je bio gotov mjesec dana nakon mladićeve smrti, pokazao je da je mladi Omišanin preminuo od zatajenja srca od zloćudne aritmije, a prema nalazu imao je probleme sa srcem i mozgom te niz krvnih podljeva. No, obitelj za Kristianovu smrt krive sustav pa su angažirali odvjetnika.