c S
Dnevne novosti

AZTN: Iločkim podrumima kazna od 250.000 kuna zbog nametanja nepoštene trgovačke prakse dobavljačima grožđa

21.02.2020 07:10 ZAGREB, 20. veljače 2020. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je zbog teških povreda Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, kaznila Iločke podrume s 250.000 kuna, objavila je u četvrtak Agencija.
AZTN je postupak pokrenuo po službenoj dužnosti, a povod je bila predstavka jednog dobavljača grožđa, koja je Agenciji proslijeđena putem Ministarstva poljoprivrede. U provedenom je postupku utvrđeno da su Iločki podrumi svoju značajnu pregovaračku snagu iskoristili nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi svojim dobavljačima grožđa berbe 2018. godini, navodi se u priopćenju objavljenom na internet stranicama Agencije. Konkretno, Iločki podrumi su u svojim javno objavljenim općim uvjetima otkupa grožđa berbe 2018., za preuzeto grožđe odredili uvjete i rokove plaćanja dulje od 30 dana, iako je riječ o svježem poljoprivrednom proizvodu, što je protivno odredbama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP) i predstavlja nametanje nepoštene trgovačke prakse dobavljačima.

AZTN je uvidom u ugovor, koji je podnositelj predstavke sklopio s Iločkim podrumima, utvrdio da su Iločki podrumi, kao prerađivač grožđa, s tim dobavljačem stvarno ugovorili rokove plaćanja dulje od 30 dana. Štoviše, utvrđeno je da je plaćanje tom dobavljaču grožđa izvršeno ne samo izvan roka propisanog ZNTP-om, nego čak i izvan roka uređenog ugovorom. K tome, ugovor nije sadržavao niti bitnu odredbu o trajanju ugovora, što je također protivno odredbama ZNTP-a, ističu iz Agencije."Takvu su nepoštenu trgovačku praksu u razdoblju od 28. rujna 2018. do 2. rujna 2019., Iločki podrumi nametali tom dobavljaču u odnosu na čak 11 otkupnih blokova", navodi se u priopćenju. Iz AZTN-a podsjećaju da te povrede predstavljaju teške povrede ZNTP-a za koje se pravnoj osobi može izreći upravno-kaznena mjera do 3,5 milijuna kuna."

AZTN je uzimajući u obzir težinu, opseg i vrijeme trajanja povrede te posljedice povrede za dobavljače, kao i više olakotnih okolnosti, Iločkim podrumima izrekao upravno-kaznenu mjeru u visini od 250.000 kuna te im zabranio svako daljnje takvo postupanje", ističu iz Agencije. Smatraju da je izrečena upravno-kaznena mjera razmjerna težini, opsegu i trajanju povrede te da će time biti ostvaren cilj njezina izricanja u smislu odvraćanja od kršenja odredbi ZNTP-a ne samo u odnosu na Iločke podrume, već i u odnosu na sve druge trgovce, otkupljivače i/ili prerađivače. Naime, Iločki podrumi su već tijekom postupka dostavili AZTN-u nove opće uvjete za berbu grožđa 2019. i primjerak ugovora sklopljenog s jednim dobavljačem za berbu 2019., koji su sastavljeni u skladu s odredbama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, zaključuje se u priopćenju Agencije.