c S
Dnevne novosti

U Njemačkoj stupio na snagu Zakon o obvezi cijepljenja; prve tužbe

02.03.2020 07:00 BERLIN, 1. ožujka 2020. (Hina) - Nekoliko obitelji s malom djecom podnijelo je u nedjelju pri Ustavnom sudu Njemačke hitni zahtjev za provjeru ustavnosti Zakona o obvezi cijepljenja protiv ospica koji je danas stupio na snagu.
Podnositelji zahtjeva, a riječ je o četiri obitelji iz raznih njemačkih saveznih pokrajina, zaključuju da je novim zakonom o obveznom cijepljenju protiv ospica sve djecu pri upisu u vrtiće i škole, povrijeđeno ustavno pravo roditelja na slobodan odabir odgoja, pravo na ravnopravnost svih građana te ustavno pravo djece na tjelesni integritet.U pripremi su i tužbe još nekoliko obitelji kao i liječnika koji u novom Zakonu vide državno miješanje u odnos između liječnika i pacijenta.

Roditelje podržava "Inicijativa za slobodni izbor cijepljenja" koja se bori za očuvanje dosadašnjeg propisa kojim se roditeljima samo preporučivalo cijepljenje njihove djece.Njemačka vlada odlučila je uvesti obvezu cijepljenja zbog rasta broja oboljenja od ospica u školama. Prošle godine bilo je potvrđeno više od 500 zaraza ospicama. Roditelji koji ne budu ispunjavali obvezu cijepljenja morat će platiti novčane kazne i do 2.500 eura. Obvezi cijepljenja podliježe i osoblje u školama i vrtićima.